Magyar nyelvű targoncásképzés indul Ausztriában – havi egymillió a fizetés

Magyar nyelvű, az osztrák szabványoknak megfelelő targoncás továbbképzést indít Ausztriában az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége (VOEB) – számolt be róla a Telex.

2024. február 12., 18:14

Szerző:

„Munkatársaim háromnegyede magyarul beszél, ők azok a munkavállalók, akik fenntartják az infrastruktúránkat” – ezzel is indokolta Gabriele Jüly, az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetségének (VOEB) elnöke, hogy Ausztriában magyar nyelven indul az osztrák szabványoknak megfelelő targoncás továbbképzés.

A kétnapos tanfolyamon minden osztrák cég alkalmazottja részt vehet, a VOEB ezzel szeretne egyfajta megoldást kínálni a targoncás munkaerőhiányra. Sőt, a kezdeményezés sikerétől függően tervezik, hogy később szerb nyelvű tanfolyamot is indítanak.

Több targoncás engedélyre van szükségük

A gondjuk ugyanis az, hogy bár rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, csak keveseknek van meg az osztrák szabályoknak megfelelő továbbképzése, targoncaengedélye. Különösen Alsó-Ausztriában és Burgenlandban ennek megszerzése sok munkavállaló számára akadályt jelent a nyelvi nehézségek miatt, nem beszélnek ugyanis annyira németül, hogy ezt gond nélkül abszolválhassák.

A tanfolyam minden érdeklődő társaság számára nyitott Ausztriában, amelyet március 7-én és 8-án tartanak Lajtabruckban (Bruck an der Leitha), a magyar határhoz közeli településen. Két nap alatt a targonca üzemeltetéséhez szükséges legfontosabb szaktudást sajátíthatják el – a gyakorlati vezetéstől a rakományrögzítésig és a rakományfelvételig.

Jelentkezni február 22-ig lehet, a tanfolyam VOEB-tagoknak nettó 390 euróba (kb. 150 ezer forint), külsősöknek 520 euróba, azaz kb. 200 ezer forintba kerül plusz áfa. Az elnök jelezte, az újrahasznosító iparban elengedhetetlenek a jól képzett szakemberek és válságbiztos munkákat kínálnak.

Az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállalatok Szövetsége (VOEB) a kereskedelmi hulladék- és erőforrás-gazdálkodási vállalatok érdekeinek önkéntes képviselete Ausztriában. A szövetség jelenleg több mint 250 tagvállalatot képvisel, és így az osztrák hulladékgazdálkodási magáncégek kétharmadát képviseli. Az iparág közvetlenül és közvetve mintegy 43 ezer embert foglalkoztat, évente 4 milliárd euró forgalmat generál – írja a lap.

Akár egymillió forintot is kereshet egy targoncás

A Jobble-n jelenleg is keresnek targoncás munkavállalót Ausztriában, 2 600 - 3 200 euró közötti fizetésért.

Az állás betöltéséhez 2-3 év szakmai tapasztalatot, társalgási szintű német nyelvtudást és targoncavezetői engedélyt írnak elő. 

Nem munkarőhiány van itt, hanem munkabérhiány

A Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának a munkaerőimportról rendezett tavalyi konferenciáján a szakértők többsége egyetértett azzal, hogy mára kikerülhetetlenné vált a külföldről érkezők magyarországi munkába állítása. Ezzel némileg vitába szállt Pinczés Balázs, a HR-Network Egyesület vezetője, aki szerint

Magyarországon nem is annyira munkaerő, mint inkább munkabérhiány tapasztalható.

Véleménye szerint,

ha 20-30 százalékkal magasabbak volnának a hazai bérek, akkor nem is tapasztalnánk ilyen mértékű munkaerőhiányt.

A témáról bővebben itt olvashat.

(Kiemelt kép: Egy alkalmazott targoncával emeli ki a bálákba préselt alumíniumhulladékot a PreZero Pyral újrahasznosító cég csarnokában. Fotó: Sebastian Kahnert/dpa/AFP)

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.