Azonnal leszedte magáról a nyomkövető nyakörvet Róbert, az országjáró medve

2018. június 15., 22:01

Szerző:

Megszabadult a nyomkövető nyakörvtől a szlovák-magyar határ mellett szerdán elengedett medve, amely az elmúlt hetekben bejárta az országot - tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pénteken az MTI-t.

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló me
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szabadon engedése előtt a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot. Ezek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt.

A két-három éves medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.

A Szlovákiából érkező medve 200-300 kilométeres távolságot járt be Magyarországon, mielőtt Sándorfalva mellett elkapták volna. Közben sikerült megszöknie egy elkábítási kísérlet elől, és észrevétlenül átkelt az M3-ason is. Útközben senkit nem bántott, gyümölcsöket evetet, a kalandja pedig Sándorfalván ért véget, ahova kétszer is be akart menni valamiért. Először a Szegedi Vadasparkba, utána a Bükki Nemzeti Parkba vitték. Bár a tömörkényiek elkeresztelték Róbertnek, kiderült, hogy valójában nőstény.