Sándorfalva mellett elkapták Róbertet, a medvét, aki hatalmasat kalandozott Magyarországon

2018. június 9., 08:35

Szerző:

Pénteken még arról írtunk, hogy Hódmezővásárhely előtt jár az a medve, aki Szlovákiából érkezett, és annyira megszerette Magyarországot, hogy észak-déli irányban át akarta szelni, csak nevetett a nyomába szegődő rengeteg szakértőn és a Készenléti Rendőrség képviselőin, akiknek kitört a gyűrűjéből, senkit nem bántott, zamatos birkanyáj helyett gyümölcsökkel csillapította az éhségét, és átszelte az M3-ast úgy, hogy észre sem vették, szombat hajnalban azonban befutott a hír, hogy Sándorfalva mellett elkapták a szelíd nagyragadozót. 

 

A veszte az lett – derül ki a Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-posztjából –, hogy péntek este kétszer is be akart volna hatolni a Szegedhez közeli Sándorfalvára. Megpróbálták eltéríteni, de nem sikerült, ezért a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert egy altatólövedékkel elkábította. Bántódása ezen kívül nem esett, a Bükki Nemzeti Parkba viszik, és jeladót is kap, hogy egyszerűbben lehessen követni, ha netán újra kalandra indulna akarna. 

A medve egy két-három éves hím, először Abonyban tűnt fel, ahol a jéghideg frászt hozta a helybeliekre. Megpróbálták egy helikopterről altatólövedékkel elkábítani, de nem sikerült, megpillantották Pusztaszer mellett, mielőtt Hódmezővásárhely felé vette volna az irányt. A tömörkényiek Róbertnek keresztelték el.

Révész Gábor Facebook-oldalán galériát is meg lehet nézni a figyeléséről és arról, hogy elkábítva hogyan emelik egy teherautó platójára.

Ez hatalmas kaland volt. Légy jó, medve!

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.