Az államtitkár szerint a Magyar Hospice Alapítvány tehet arról, hogy ilyen helyzetbe sodródott

2017. november 21., 16:43

Szerző:

Az egészségügyért felelős államtitkár az ATV Start című műsorában nyilatkozta azt, hogy a Magyar Hospice Alapítvány olyan tevékenységet végez, amire nincs finanszírozási szerződése az állammal – írja a 24.hu. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint ezért fogyott el a pénzük. Közölte, hogy ugyanannyi forrást kap az alaptevékenységére, mint a többi, ugyanilyen tevékenységet végző intézmény.

Valóban van Magyarországon még olyan intézmény, amely hospice-szolgáltatást végez, de egyik sem alapítványként működik. A kiemelten közhasznú szervezetként működő MHA ezért az állami forráson kívül egyéni magánadományokból biztosítja működését. Balog Zoltán miniszter az alapítvány bejelentése után felhívta a figyelmet a felelősségteljes működésre, az egészségügyért felelős államtitkár pedig kijelentette, hogy „ha tetszik, ha nem”, mindenkinek ki kell jönnie a normatív támogatásból. Ma pedig azt nyilatkozta az ATV-ben, hogy az MHA nem kért befogadást az ellátásra, és nem tudták külső támogatásokból sem megteremteni a szükséges forrást. Hozzátette, hogy az alapítvány ambulanciákat működtet, aminek nincs OEP-befogadása – ez a szolgáltatása nem élvez támogatást –, és nem is kért ilyet. Ezt valószínűleg megkaphatnák, ha kérnék. „Ha beállna a sorba a másik száz kérő közé, és valószínűleg bírálni kellene, hogy ki van előrébb és hátrébb” – hívta fel a figyelmet Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az alapítvány pár hete jelentette be, hogy a működésükhöz ötvenmillió forint hiányzik – ez az alapítvány egyéves költségvetése –, és támogatás hiányában hamarosan bezárhatnak. Balog Zoltán miniszter utasította az egészségügyért felelős államtitkárt a támogatás egy részének, negyvenmillió forintnak a folyósítására.