A Magyar Hospice Alapítvány segítségért kiáltott, az Emmi vizsgálódik, és az eddigi támogatással villog

2017. november 2., 20:07

Szerző:

Vizsgálja a minisztérium a Magyar Hospice Alapítvány újabb támogatási kérelmét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága csütörtök este az MTI-vel. Korábban a sajtóban és ellenzéki pártok nyilatkozataiban is megjelent, hogy a Magyar Hospice Alapítvány tájékoztatása szerint heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice-házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet.

Fotó: Magyar Hospice Alapítvány Facebook-oldala/Németh András Péter

Az egészségügyi államtitkárság csütörtök esti közleményében azt írta: az Emmi elismeri a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány.

Az RTL Klub Híradója szerdán számolt be arról, hogy pénzhiány miatt heteken belül bezárhat a hospice-ház, amely  hiába kért, nem kapott támogatást az egészségügyi államtitkárságtól. Az Emmi által említett 25 millió forint egyébként bántóan kevésnek számít az alapítványi szolgáltatáshoz képest. Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, az alapítvány eljutott arra a pontra, hogy évi ötvenmillió forint állami támogatás hiányzik a működéséhez. Ha ezt nem kapja meg, a  Budapest Hospice Házat bezárják, mert a fekvőbeteg-ellátást már nem tudják fenntartani. 

A magyarországi hospice-házban tíz folyamatosan foglalt ágy van, körülbelül száz beteget pedig az otthonában látnak el az alapítvány munkatársai. Főleg daganatos betegekről van szó, akik közül a működésük során eddig több mint tízezernek segítettek.