Agymosás: munkában a NER-szakértők

Beszélő fej, írástudó, pundit – így nevezik az angolszász médiavilágban a modern hírműsorok sztárját, a „szakértőt”. A korábbi politológus–alkotmányjogász–közgazdász‑szentháromság magyarországi uralmát a migránsválság kezdete óta megtörte a nemzetbiztonsági szakértők nyomulása. A szakértők sokfélék, múltjuk, képzettségük és elkötelezettségük is változatos. Akad köztük egykori kommandós, kutató, stratégiai tanácsadó, leszerelt rendőr, de nyugalmazott titkosszolga is. Politológus hangyabolynyi van, nemzetbiztonsági kommentátor kevés – ők is megoszlanak az egyes médiumok között, néhányukat szinte kizárólag a kormány által megszállt képernyőkön látni.

2017. október 20., 08:23

Szerző:

Kezdődik a „léleképítő gyakorlat”, a szereplők komorak és kenetteljesek. Már ahogy bevonulnak, látjuk, sorskérdésekről fognak értekezni. Ilyesmi Dörner György nélkül nem megy. Ő lép először a képbe. A légkör újmagyar, sivár neon, csupasz asztal, hahotázó műsorvezető. Jobboldalt maga Földi László egykori műveleti igazgató, pénzszállító csúcsvállalkozó, itt most „nemzetbiztonsági szakértő”. Középen a moderátor (bevezetőként vicces antiszemita szurka: „Nézzünk már utána, magyarok, ki lép a kertünkbe, a Róth Weiler vagy a Róth Manó”), baloldalt Földi felesége, Kovács Andrea (Echo Televízió). A közönség a Polgárok Házának szekszárdi gyülekezete.

Földi riasztó víziót kínál. Invázió, hirdette a szakértő már 2016 őszén. Hol vagyunk már a migrációtól? Háború van, amit mi kezdtünk, hisz mi mentünk oda. Akik most rajban bejönnek keletről, délről, nem biztos, hogy szeretni fognak minket. Nyugat-Európa már elesett, elfoglalták. Kelet-Európa gyanútlanul alszik, kormányunk védekezik. Az inváziós sereg fegyvere a pénz, a tőke és kétszázezer okostelefon, azokat a hadművelet egyik tervezője (egy német) központi számláról vásárolta, és szétosztotta a migránsok között. Ezeken a hadműveleti SIM-kártyákon vezénylik az elözönlő hadműveletet. Ez ellen csak a titkosszolgálat véd meg minket. A titkosszolgálat, amely – ne szépítsük, mondja a volt titkosszolga – „lop, csal, erőszakot tesz, hazudik”. Mitől lenne titkosszolgálat, ha nem attól, hogy a törvény felett áll?

Ezen a ponton keverjük le a felvételt. Mintha Szaniszló Ferenc szelleme éledt volna újra James Bond-kiadásban. Nem véletlen, hogy Földi szakértelme az Echo TV-ben bontakozott ki.

Hívjuk Földit, a telefonja néma. Amúgy sem nyilatkozna. Főnöke, Tarlós főpolgármester a likvidálós szakértői nyilatkozat óta (lásd keretes idézetünket) „eltiltotta”. Ha csak megmukkan, kirúgja. „Nem ezért kapja a fizetését. Ha megszólal ebben a tárgyban, elköszönünk egymástól” – mondta Tarlós rigorózusan, bár megjegyezte, Földi eszméit kissé eltúlozták. Egyébként van mit veszítenie, Földi a szakértésért a Városházán bruttó hétszázezret kap. Plusz évi kétszázezer forintért cafeteriát.

Bennünket most a gondolkodó Földi érdekel, a kallódó műveleti igazgató. A Városházán a „vállalati portfólióban lévő cégek biztonsági kérdéseivel” kell foglalkoznia. A lehetséges korrupciós élethelyzeteket kell „kiiktatnia”. Ez is kiiktatás, csak kissé unalmasabb. Apparátusa nincs, hatalma semmi. Afféle sportállás. A feladat addig tart, amíg Tarlós is kitart. Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy a felderítő Földit, az összeesküvések megszállottját ez a meló nem fogja kielégíteni. Tarlós mostani felháborodása azért ellentmondásos, mert Földi elméleteit egy határig maga is osztja. A kockával blokkolt metróajtó, a „fakockakonteó” Tarlós szerint is tudatos bomlasztás, szabotázs volt. Ezt már Földi, a tanácsadó vetette fel.

Valójában Földi a Fidesz-érában kallódik, nem találja a helyét. Hajdani támasza, Kövér László 2005 óta, amikor az MDF-ben vállalt tanácsadói szerepet, szóba sem áll vele. Pintér kifejezetten rühelli, ami Földi igazi szakmájában (vagyonőrzés, biztonságpolitika) nem sok jót jelent. Kapcsolatai leépültek. Észre sem vették volna, ha migránsügyben nem dobott volna egy nagyot.

Földi a Defend Kft. „kiiktatása” óta (2002) lassan, de biztosan veszti el az önkontrollját. A múltban él, összeesküvés-elméleteket hajszol, azokkal bombázza a sajtót. Szerinte idegen elemek által szított összeesküvés volt például 2014-ben a netadó elleni két nagy tüntetés. Erre utal – szerinte – a gyorsaság, a problémamentes lebonyolítás, a szervezett visszavonulás. A 2015-ös migránsválság nem is összeesküvés, egyenesen háború. Éppúgy szolgálja az amerikai érdekeket, mint a multik profitmaximálási törekvéseit és az iszlám hódító céljait. Földi jól ismeri az iszlám világot, ’97 előtt műveleti igazgatóként bejárta a Közel-Keletet, Szíriát. Az arab kultúrából sok mindent irigyel: a rokoni szolidaritást, a nagycsaládi összetartozást például.

Sokak szerint Földi sebzett lélek, akit ma is ellenállhatatlanul vonz a titkosszolgálati munka, az „elveszett paradicsom”. Gyakran mondogatja, hogy a titkok kasztja, „a hatalmas nemzetközi kör” (CIA-ügynökök, Moszad, arab üzletemberek és persze az oroszok) be- és elfogadták az egri srácot. A gyors felemelkedést, ahogy a süllyedést is, a rendszerváltás hozta el Földinek. Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola KISZ-bizottságának tagja egy percig sem tétovázott, amikor a szolgálat megkereste, hogy a lehetséges karrierutakat vázolja számára. Nem kizárt, hogy a főiskolán tanuló barátot, a szintén KISZ-es Csintalan Sándort is megkeresték. Hogy így történt-e és hogy sikerrel jártak-e, Csintalan tudná megmondani. „Válaszoljon erre ő” – mondta pár éve talányos mosollyal Földi.

A történetnek annyi jelentősége van, hogy 2002-ben, az Orbánék által hatalmasra növesztett, állami megrendelésekkel kibélelt Defend fölszámolásakor újra találkoztak. Egy darabig úgy tűnt, az MSZP-hez becsatornázott Csintalan veheti át cimborájától a boltot, de reménytelen spekuláció volt. A szocik Csintalannal együtt a Defend Kft.-t is kiiktatták. „Ami tűzben keletkezett, tűz által vész el” – mondta akkor Erős János, a résztulajdonos Magyar Fejlesztési Bank frissen kinevezett vezére.

Földit a kémszakmában a titok vonzotta, a fedettség, az ellenőrzés nélkül zajló jövőtervezés. A Nyírfa-ügy (Földi bukása) ezt a karriert vágta szét. Földi most megint olyan, mint a Nyírfa-dosszié korában. A kétes helyzeteket nem csupán vonzza, hanem szinte gyártja. Ismerősei szerint Földi László a mostani likvidáló passzust szerkesztői mesterkedésnek, rafinált vágási technikának tartja. Ő nem is mondott ilyeneket. Megvágták. Őt meg át. Az a gond csak, hogy a netes források szerint ezt a szöveget Földi évek óta napi rendszerességgel nyomja, és semmi jele annak, hogy le akarna szállni róla. („Háború van, támadni kell”, Pesti Srácok, 2017. szeptember 12.; „Ha papír nélkül mennék át a szír határon, lelőnének, és kész”, szeptember 13.)

Feltűnő, hogy a biztonságpolitikai szakértő sztárok között milyen sok a pályamódosító. Nógrádi György tudósnak indult, a felsőoktatásban dolgozik ma is, de már csak stúdióhuszárként ismerik. Georg Spöttle kiszuperált rendőr, Németországban leszerelt. Az arab tavasz és a nagy bevándorlás neki kész szerencse, szakértői imázsát ez alapozta meg. Gorka Sebestyén, akit a Fidesz is ejtett, kénytelen Amerikában boldogulni.

A legnagyobb arc Nógrádi. A száguldó professzor jön-megy, zakatol, migrációs pánikban él. Merész megállapításai, kérlelhetetlen Nyugat-bíráló fejtegetései vidéken különösen népszerűek. Nógrádi minden kabinetnek megfelelt. A szoci kormányok idején is vezérszakértőként remekelt. Ennek tán az a titka – mint szeretett felesége mondja –, hogy „a Gyuri a belpolitikába soha nem ártotta bele magát”. A közelmúltban mégis megbotlott. Áprilisban Dombóváron azt találta mondani, hogy az amerikai nagykövet keményen beleavatkozik a magyar belpolitikába. „Az amerikai nagykövetség bekérette a Fidesz egyik legmagasabb vezetőjét, vállalja el, hogy miniszterelnök lesz. Erre az illető elment a miniszterelnökhöz, és elmondta neki az egészet.” A megdöbbenés átütő erejű volt. Szijjártó miniszter azonnal lépett: a külgazdasági tárca alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház májusban felbontotta Nógrádi félmilliós tanácsadói szerződését. Dombóvár drága kiruccanás volt.

– A Gyuri inkább kommentátor, mint önálló kutató – mondja Nógrádit mentegetve Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Központ vezetője. Mások szerint „a pénzt is túlságosan szereti”.

– Azért ő készül. Lelkiismeretes. Mindig tudja, kit kell felhívni. A német közszolgálati adót is nézi, a szakmát nagyon élvezi. Meghal a kameráért – védi szintén Nógrádit Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte Nógrádinál az antimigráns fordulat két és fél éve, a Charlie Hebdo-mészárlás után következett be, amikor a miniszterelnök látnoki erővel fedezte fel a migránsügyet. A Fideszben akkor merült fel a gondolat, hogy erre kampányt lehet építeni. Nógrádi azóta száguldó szakértő.

Váltig állítja, habár a vidéki turnék nem mellékesek, ő rendszeresen publikáló független kutató. Mondogatja, hogy „évente legalább kétszáz publikációja van”, ami elképesztő teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1,8 naponként termel meg egy cikket, tanulmányt. 2015-ös irányváltása figyelemre méltó. Két év alatt jutott el a higgadt elemzéstől a „lehetséges tűzparancsig”. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.