A zebrán ütött el két gyereket Tatán, az egyik örökre fogyatékos marad

2018. július 17., 14:16

Szerző:

Az elkövető Tatán éjszakai sötétségben, közvilágítással rendelkező útszakaszon, nedves, csúszós aszfaltburkolatú úton, esőben történő közlekedése során a személygépkocsijával a kijelölt gyalogos átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal, és nem megfelelő sebességgel közelítette meg,  ezért nem  biztosított elsőbbséget az átkelőhelyen szabályosan haladó két kiskorú sértettnek.

A vádlott gépjárműve bal elejével az egyik sértettnek úgy neki ütközött, hogy a sértett előbb a motorháztetőre, majd az aszfaltra zuhant. A sértettnek három hónap alatt gyógyuló arccsont-törése,  valamint jobb térdének elülső keresztszalag szakadása keletkezett.

A keresztszalag-sérüléséből a térd kis fokú mozgáskorlátozottságával járó maradandó fogyatékosságként értékelhető állapot alakult ki.

A jármű vezetője a személygépkocsi visszapillantó tükrével a másik sértettet is elsodorta, amely miatt neki nyolc napon belül gyógyuló csípőzúzódást okozott.

Az ügyészség a vádiratában – a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben – végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, a közúti járművek vezetésétől  meghatározott időre történő eltiltását és a felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését  indítványozta.

Az elkövető  cselekményét a Tatai Járásbíróság bírálja el – írja az ügyészség.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.