„A kormányfő naftalinszagú, avítt világképét és önös hatalmi érdekét kényszeríti rá a magyar iskolarendszerre”

2018. szeptember 1., 15:41

Szerző:

Terjedelmes publicisztikát írt a mai magyar oktatás helyzetéről Karácsony Gergely és Tóth Bertalan a Népszavában, egy nappal a tanévkezdés előtt. „Utálatos dolog a tanévkezdés” – adja meg az alaphangot a szerzőpáros, majd arról értekeznek, hogy a szokásosnál is utálatosabbá teszi az iskolai tanévnyitókat, ha a tömegoszlató hatású beszédeket mindenféle rendű-rangú politikusok követik el, és – ahogyan a fideszesek ezt gyakran teszik – nagy- és kisurak keverik össze az iskolai eseményeket a kampányrendezvényekkel.

„Politikusoknak nem az iskolában, hanem az iskolával van dolguk – feltéve, hogy céljaik és vágyaik nem merülnek ki saját hatalmuk és vagyonuk gyarapításában, hanem közük van ennek az országnak a jövőjéhez” – szögezi le közös írásában Karácsony Gergely és Tóth Bertalan, majd Szent-Györgyi Albert szavait idézik: „olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája”.

Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan
Fotó: Kunhalmi Ágnes/Facebook

Hozzáteszik: ha a Nobel-díjas tudós mondata igaz, akkor van oka az aggodalomra mindenkinek, akinek számít Magyarország jövője. Majd sorra veszik a magyar oktatás ismert problémáit:

  •  az európai országokhoz képest bántóan keveset költ a magyar állam az oktatásra,
  •  a magyar szülők kétharmada érzi anyagi megterhelésnek a tanévkezdést,
  •  a középiskolai tanárok fizetését tekintve az uniós tagállamok közül Magyarország hátulról a harmadik
  •  a matematika, szövegértés és természettudomány mellett a problémamegoldás terén is rosszul teljesítenek a hazai diákok stb.

„A kormányfő naftalinszagú, avítt világképét és önös hatalmi érdekét kényszeríti rá a magyar iskolarendszerre” – írják a szerzők, akik szerint a szemünk láttára, nap nap után vesztegetik el ennek az országnak a jövőjét.

„Ez a Fidesz, ez a kormány, ez a miniszterelnök visszafelé néz, nem előre, ezért már Pokornira sem hallgat, nemhogy az ellenzékre, sem semmilyen észérvre” – teszik hozzá. Karácsony és Tóth szerint a változáshoz újjá kell szervezni az együttműködést azok között, akik az Oktatási Minimum programját megalkották és elfogadták. „Nem a közös fotózkodás, vagy a hangzatos sajtóközlemények reményében, hanem akár csöndben, de mindenképpen a közös célokon nyugvó egymás iránti bizalommal” – áll a publicisztikában.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.