„A Jobbikot megsemmisítette ez a döntés”

2018. január 8., 15:08

Szerző:

Vizsgáljuk a lehetőségét, hogyan lehet ezt túlélni – mondta Volner János frakcióvezető azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Jobbik tartott, miután az Állami Számvevőszék lesöpörte a párt kifogásait a tiltott párttámogatás miatt kiszabott 331 millioó forintos bírság miatt. Volner János emlékeztetett, hogy a Jobbik 36 oldalas, jogi érvekkel tűzdelt dokumentumban részletezte a kifogásait, amelyeket az ÁSZ figyelembe sem vett, és kísérletet sem tett arra, hogy megindokolja a döntését. „Orbán Viktor kézi vezérléssel működteti az ÁSZ-t annak érdekében, hogy megsemmisítse az egyedüli kormányváltó erőt” – vádolta meg a miniszterelnököt a politikus, aki szerint Domokos László ÁSZ-elnök, volt fideszes országgyűlési képviselő nem volt annyira kemény fiú, hogy saját kezűleg szignálja az ÁSZ-döntést. A Jobbikot  anyagilag megsemmisítette ez a döntés – fűzte hozzá. 

A Jobbiknak elvileg 15 napja van átutalni a 331 milliót. Az újságírói kérdésre, hogy el-fogják-e, Volner János azt mondta, hogy erről a Jobbik országos elnöksége fog dönteni, ahogyan arról is, hogy tartanak-e még egy tüntetést. Ezen túl jogi fórumokon keresik a lehetőségét, hogyan tudnak a törvénytelen döntés ellen tenni. A maguk részéről most is nyitott arra, hogy átadja azokat az ÁSZ által kért információkat, amelyeket eddig lehetősége sem átadni. Ebben a frakcióvezető állítása szerint a pártot többször is megakadályozták. 

Egy kérdésre Volner János az is elmondta, hogy a Jobbiknak nincs pénze a 331 millió bírság kifizetésére, ezért újult erővel indítják el a gyűjtést, hogy részt vehessenek a 2018-as választásokon. Eddig 50 millió forintot sikerült összegyűjteniük. A frakcióvezetőt megkérdezték a Fidesz 2010-es kampányköltéseiről is, amelyek kapcsán a politikus az ÁSZ-t kettős mércével vádolta meg. 

A 331 millió büntetésen felül a Magyar Államkincstár ugyanekkora összegű költségvetési támogatást tart vissza a Jobbiktól. 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.