192-en fagytak halálra Magyarországon március közepéig, folyamatosan emelkedik a szám

2018. március 19., 15:27

Szerző:

Egyre több áldozatot szedett Magyarországon a hideg. Március közepéig már 192-en fagytak halálra. Az adatot a Magyar Szociális Fórum tette közzé.

Az MSZF szerint az áldozatok többsége, nagyjából 54 százaléka szabad ég alatt vagy a kórházban hunyt el, kisebb részüket pedig fűtetlen otthonukban érte a halál.

192 halálos áldozatot szedett eddig a hideg.
Fotó: Kökényesi Gábor

Az MSZF szerint idén csökkent a fagyhalál-esetek száma a múlt télhez képest, akkor 203-an hűltek ki. A szervezet a javuló tendenciát az enyhébb időjárásnak és a fokozottabb állami fellépésnek tulajdonítja. Ennek ellenére azt is megállapítják, hogy a kilakoltatásokat továbbra sem akadályozza meg az állam, a kilakoltatott családokat nem juttatja hozzá olcsón elérhető szociális bérlakásokhoz. Nem lép fel azért sem, hogy a nyomorban élőknek ne kelljen választaniuk aközött, hogy egyenek vagy fűtsenek. Sokan ugyanis emiatt hűlnek ki a fűtetlen otthonukban. Eközben az Orbán-kormány évek óta titkolja, hogy hányan fagytak halálra Magyarországon.

Korábban a kormány bevezette a vörös kód riasztást, ami szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt. Czibere Károly államtitkár szerint a rendelkezés több száz ember életét menthette meg.