Ezzel a trükkel élmény a krumplipucolás, íme a legegyszerűbb módszer

A krumpli az egyik legkedveltebb ételalapanyag, de sajnos úgy terem, hogy a meg kell pucolni, mielőtt megennénk. 

2024. március 6., 20:24

Szerző:

Nem szégyen bevallani, a krumpli gyors pucolásához évek kellenek és rutin. Akit már gyerekként befogtak a konyhában erre a fárasztó műveletre, vagy megtanulta a tökéletes technikát vagy megutálta örökre. A krumpliból készült ételeket azonban mindenki szereti és mivel a burgonyára a legtöbb receptben csupaszon van szükség, nem úszhatjuk meg a macerát. 

A világhálón terjed egy videó, amely forradalmasítja a katonaságban is csak büntetésként alkalmazott műveletet. A trükk egyszerű és hatásos, aki megismeri, azonnal a homlokára csap és azon kesereg, miért nem tudta ezt korábban.

A krumpli pucolása pofonegyszerű is lehet

A krumpli főve sokkal könnyebben megválik a héjától, mint nyersen. Ilyenkor azonban megesik, hogy túlfő, emiatt szétesik és sokkal kevésbé lesz használható. Egy nem is annyira friss konyhai trükk kezd újból népszerű lenni az interneten, melynek köszönhetően a főtt krumpli pucolása hihetetlenül egyszerű lesz. Ennek az a lényege, hogy a burgonya héját egy éles késsel szépen körbevágjuk, de véletlenül sem úgy, hogy kettévágjuk az egész burgonyát.

Ezután tegyük fel főni vagy dobjuk forró vízbe. Néhány perc után vegyük ki a burgonyákat a vízből és hűtsük le. A vágás mentén egyszerűen lehúzható a héja. Persze az sem baj, ha csak úgy egyben megfőzzük és utána ejtünk egy vágást a héjon, mert akkor is ugyanúgy ledobja magáról a külső borítást. 

Aki mégis ragaszkodik a hagyományos krumplipucolójához

Az Euge food nevű felhasználó a TikTokon megosztott videóban tárta fel a krumplipucolók oldalán található kis bütyök funkcióját. Mint kiderült, nem véletlenül van ott, ezzel könnyedén el lehet távolítani a bosszantó foltokat a burgonyáról. Egyszerűen csak bele kell mélyeszteni a kis kiálló részt a krumpliba, kikaparni a barna pöttyöket és máris kész a tökéletesen megpucolt alapanyag.

 

A mai pucolóknak azonban egy másik funkciójuk is van, amit sokan nem ismernek. Ha az eszközön mozgatható a penge, akkor nem kilazult, hanem alkalmas arra, hogy még egyszerűbben megszabadítsük vele a zöldségeket és gyümölcsöket a héjuktól.

Aki eddig úgy tudta, hogy a hámozót csak egy irányba, lefelé vagy felfelé szabad használni, annak érdemes kipróbálnia legközelebb, hogy mindkét irányban pucolni kezdi a répát, uborkát vagy más zöldséget. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabb a pucolás, így rengeteg időt spórolhatunk a főzés során.

(Kép forrása: Pexels)