Kezd komédiába fordulni a nagy abonyi medvehajsza: elaltatták, de megint lelépett az országjáró fenevad

2018. június 6., 16:17

Szerző:

Bár a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa délelőtt azt állítota, hogy elkapták az ország leghíresebb medvéjét és altatófegyverrel ki is lőtték, (de nem árulhatja el, hol), a később kiadott közlemény szerint viszont még mindig nincs meg az állat.

Bundás barátunk először hétfő hajnalban, Abonyban bukkant fel, a frászt hozva a helyiekre, később a Kocsér melletti erdőben akarták elkapni, de mire a rendőrségi helikopter odaért, az állat simán továbbált. Hosszú és zavartalan menetelése közben járt Lakitelken, és Tiszaalpáron is. 

Most pedig másodszor is megszökött üldözői elől.

A Nemzeti park közleménye szerint

az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, emberrel szemben nem agresszív, de nem javasolt a közelébe menni.

Több nemzeti park őrszolgálata, rendőrök, polgárőrök és vadásztársaságok követik nyomon az állat mozgását, a Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik az állatot.

Ha szükséges, a rendőrök lezárják az utat a lakosság és a medve védelmében. Ha elfogják, jeladóval látják el a medvét Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Az eddigi fejlemények azt sugallják, hogy a regényes történetben még várható egy-két váratlan fordulat.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.