Tizenöt év alatt megkétszereződött a vadon élő tigrisek száma Indiában

2019. július 29. 10:54 - szerző: MTI

Minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.

Másfél évtized alatt több mint kétszeresére nőtt és csaknem elérte a háromezret a tigrisek száma Indiában, amely ezzel a világ egyik legbiztonságosabb és legnagyobb élőhelyévé vált a veszélyeztetett nagymacskák számára - jelentette be hétfőn Narendra Modi indiai miniszterelnök, ismertetve a legutóbbi tigrisszámlálás eredményét. 

Indiában 14-15 éve mindössze 1400 tigris élt, számuk 2014-re 2226-ra emelkedett, a 2018-as felmérés során pedig már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze, ami "történelmi eredmény" a miniszterelnök szerint. A globális tigrispopuláció háromnegyede immár Indiában él - jegyezte meg Modi. 

Fotó: Navaneethan Bandhavgarh

A tigris India nemzeti állatának számít, a helyi természetvédelmi törvény is veszélyeztetett fajként tartja számon. 

Narendra Modi hangoztatta, hogy India négy évvel a határidő előtt teljesítette a Szentpéterváron 2010-ben tartott első globális tigris-csúcstalálkozó célkitűzését, a tigrisek számának megkétszerezését 2022-re. 

India már az 1970-es években elindította saját tigrisvédelmi akciótervét, amelynek részeként bűncselekménnyé nyilvánította a tigrisek megölését és védett területeket jelölt ki a faj számára. 

A tigrisrezervátumok száma tavaly 860-ra emelkedett a 2014-es 692-ről. 

A múlt évi tigris-népszámlálás minden korábbinál kiterjedtebb és alaposabb volt - reagált a kormány bejelentésére Belinda Wright, az újdelhi központú Indiai Természetvédelmi Társaság (WPSI) alapítója.  A tigrisek megmentése szempontjából az egyik legfőbb kihívást jelenleg az állat és ember közti konfliktus okozza a túlnépesedett ázsiai országban - mutatott rá a természetvédő aktivista. A kormány adatai szerint Indiában minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.