Sony Xperia Z5 Compact – Junior

Az Xperia Z5 kipróbálása után a Compact verzió egy kicsit üdítőbbnek hatott. Amíg a „kétkezes” Z5-öt igyekeztem minden tekintetben kitapasztalni, és megismerni, azon nehézségek mellett, hogy gyakorta nem volt éppen kényelmes a használata méretei miatt, addig a Compact egy sokkal egyszerűbb élménnyel kecsegtetett. Könnyedén elfért a markomban úgy, hogy egy kezemmel képes voltam megtartani és még kezelni is a készüléket.

2015. december 1., 08:17

A készülék „kedves” 127x65x8,9-es méreteivel könnyedén elfér a tenyerünkben, így visszatérhetünk a marok-készülékek világába még eme csúcsmodell esetében is. Persze vannak, akik jobban szeretik a méretesebb ketyeréket, mint amilyen az LG G4-es, amihez lehet, hogy lassan titkon, egy újraszabott fegyverviselési engedélyt is kiadnak, de még a mai napig sokaknak közelebb áll a szívéhez a könnyen, fél kézzel is kezelhető „apró” méret.

Szinte híhetetlenül hangzik, viszont van egy dimenziója a Z5 Compact-nak, amiben meghaladja a nagy testvére méreteit, a „mikro” verzió ugyanis némileg vaskosabbra sikeredett, mint a széria Z5-ös készüléke. Abban viszont mind a két eszköz megegyezik, hogy teljesen por és vízállóra sikerült megalkotni őket. Persze biztos vagyok benne, hogy a Compact készülék sem rokonszenvez a zúzott köves utakkal (szerencsére a tesztpéldány nem kényszerült eme próbatételre, nem úgy, mint nagytestvére) de ha vízbe ejtjük, egyik sem fakad sírva. A hivatalos adatok szerint a Z5 Compact állja a vízi körülményeket másfél méter mélységig, úgyhogy víz alatti fényképezésre tökéletesen alkalmas.

Kis szerény

Bármit lehet mondani a Z5 Compactról, csak azt nem, hogy nagyképű lenne. Az előlap 60-pár százalékát elfoglaló kijelző dicső 4,6 hüvelykes, ami 720×1280 pixeles megjelenítést tesz lehetővé. Alatta, fölötte egy-egy sztereóhangszóró foglal helyet, felül pedig található még egy fény- és közelségérzékelő, egy 5,1 megapixeles elülső kamera és végezetül egy sokszínben „villódzó” értesítő led. A kijelző felépítése lehetővé teszi, hogy akár erős napsütésben is tisztán láthassuk a kijelzőt, akár 180 fokos szögből is. Ez mellett az érintőképernyő érzékenységén is csiszoltak némileg, mivel gyorsan, magabiztosan válaszol ujjaink „parancsaira”, ezúttal már a téli időszakokra is gondolva kesztyűn keresztül is, amennyiben ezt a módot aktiváljuk.

Amit elvettek tőlünk, az a funkciógombok, amik „fizikai” gombokat ezúttal nem kaptak. A kijelzőn digitális formában kapjuk meg ezt a lehetőséget, ami azért fránya egy dolog képes lenni, végképp azért mert nem tették lehetővé e gombok cserélgetését, testre szabását, így kénytelenek vagyunk a már belőtt gombsorrendet használni. Egy szoftveresen megjelenített gomb esetében semeddig sem tartott volna a drága „készítőknek” beledobni egy lehetőséget az ikonok funkcióinak megváltoztatására, mert vannak, akik szívükre veszik majd az elhelyezés sorrendjét.

Az írás folytatásáért kattintson ide.