Sony Xperia M4 Aqua: Az árát is a víz alá nyomták

Bár az Xperia M4-et a Sony nem azoknak szánja, akik a csúcsok csúcsát szeretnék megkapni, de ha a vízálló telefonok szériájából azt a példányt szeretnéd kiválasztani, amelyikért nem kell egy bankot kirabolnod, akkor az M4-es lehet, hogy pont megfelelő választás.

2015. október 29., 20:13

Bár az Xperia M4 Aqua egyértelműen alacsonyabb árfekvésű telefon, így nyilván szerényebb képességekkel rendelkezik, mint a „nagy testvérei”, design szempontjából, illetve a vízálló tulajdonságok tekintetében azért hasonlít rájuk. Igazi prémium külsővel rendelkező okostelefon, elérhető áron.

A kérdés csak az: ebben a szériában a középkategória is elfogadható minőséget?

Hardware/Design

A Sony OmniBalance-nak hívja azt a designt, amelynek köszönhetően az M4 Aqua fogása kényelmes – bármilyen módon is tartod a kezedben. Ez a design már az Xperia Z3-nál és az Xperia Z3 Compactnál is sikert aratott.

Ehhez az is hozzátartozik persze, hogy nehéz kívülről felismerni a különbségeket az M4 és a többi telefon között – főleg messziről. Persze az M4-es műanyag és nem fémborítású, mint a Z3-as, így kézben fogva a két készüléket azért a differencia nyilvánvaló.

Mindössze a Samsung Galaxy A5 (amelyiknél azzal „trükközik” a Samsung, hogy a jóval drágább Galaly Alpha fémes borítását használja) vetélytársa az M4-es külső tekintetében a középkategóriás telefonok között.

Egyébként, ha már itt tartunk: valakit át akarsz azzal verni, hogy Z3-ad van, akkor ez nem okoz problémát, mert ránézésre lehetetlen megállapítani a különbséget. De amikor kézbe veszed és közelről megnézed, akkor azért gyorsan rájössz a különbségre, amely az alapanyagban rejlik.

A telefonon van egy külön kameragomb is, ami manapság már nem jellemző a telefonokra. További egyéni megoldás a különböző színekben pompázó LED-fény.

Kijelző

Az Xperia M4 Aqua 5 colos képernyője egyértelműen a telefon nagy erőssége, mivel más Xperia-eszközökhöz hasonlóan a Sony ezt a készülékét is olyan extra tulajdonságokkal ruházta fel, amelyet a Bravia típusú, nagy felbontású televízióhoz használt.

Bár a 720 p-s felbontás persze manapság már nem a prémium telefonok szintje, de a Sony ettől függetlenül nagyszerű munkát végzett azzal, hogy színek élénkek, tiszták és vibrálók legyenek, és – hacsak nem rakod le egy nagyobb felbontású képernyőt használó telefon mellé – biztosan nem veszed észre a különbséget, illetve kiválóak a telefon belátási szögei is.

Mosolyogj!

Mint a legtöbb okostelefon kamerájánál, a Sony Xperia M4 Aqua 13 MP-s kamerája is leginkább jó fényviszonyok között készít szép képeket, különösen világos napfénynél. Sajnos gyengébb fényviszonyok között már romlik a képminőség: egyre inkább pixelesedik és „hangyássá” válik. Szerencsére a vaku sokat segít, bár a jobb kamerák minőségével azért nem vetekszik az M4-es, de ez ennél az árkategóriánál elfogadható.

A képek és a videó is 1080 p-ben, full HD-ben készülnek, és a fotókat és a videót egyszerre is el lehet készíteni. Az elülső kamera 5 MP-es, egész jó képeket készít, ha csak szelfizni akarsz. Külön kis funkció az „arcszépség” funkció, amellyel csinosíthatjuk a képet a szelfik számára.

Multimédia

A Sony átnevezte a Walkman nevű zenei applikációt Musicra, amely ezenkívül nem sokat változott. Ez egyébként igaz a zenelejátszás minőségére és a lehetőségekre is: a clear audio+, a qualizer és a Surround Sound szerencsére most sem hiányoznak a repertoárból.

A hangszórók nem túl hangosak, viszont cserébe nagyon jó minőségű hangot produkálnak, amelyik nem torzul el és még egy kis basszus is belefért, szóval egyértelműen ütős. A zenelejátszás remek minőségű a fejhallgatókon keresztül, ami persze nem meglepő, hiszen a Sony a hangminőség mestere.

A Sony Xperia M4 Aqua nem képes 4K felbontású videót lejátszani, ami persze nem meglepő, hiszen a Snapdragon 615 sem támogatja, ugyanakkor az 1080 p videókat tökéletesen lejátssza.

A cikk folytatásáért kattintson!