Prosztatarák-terápiák: hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi

Nincs kétség afelől, hogy a prosztatarák halálos betegség, kezelés nélkül előrehalad és későn felismerve már eredményesen nem gyógyítható, ezért az erőfeszítések a korai felismerést célozzák – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Fazakas Zsolt urológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakembere szerint ugyanakkor a terápiás módszerek esetében az utóbbi években hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi.

2014. február 19., 14:36

A prosztatarák Európában a férfiak között a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat és a második leggyakoribb daganatos halálok. Kialakulásának pontos okai ugyan nem ismertek, de a kockázata emelkedik az életkorral, épp ezért fontos probléma a magas átlagéletkort mutató társadalmakban. Megfigyelhető a családban való halmozódás is, azaz akinek a rokonságában előfordult prosztatarák, annak az esélye nagyobb a betegségre. Olyan tényező azonban, ami egyértelmű összefüggést mutatna a kialakulásával – ennek kiküszöbölésével a daganat is megelőzhető lenne –, a mai napig nem ismert. Az egészséges, kiegyensúlyozott életmódon túli különböző diétáknak, „immunerősítéseknek” nincs bizonyított szerepe.

Bár az előzőekben említett idős kor és a közeli rokonságban (édesapa, nagyapa, nagybáty) előforduló prosztatarák kockázati tényezőnek tekinthető, de senki sem védett a daganattól. Hacsak azt a megfigyelést nem vesszük alapul, hogy kasztráltakban nem fordul elő. A prosztatarák kezelésében a férfihormonok megvonásának fontos szerepe van, de megelőzésként – érthető okokból – nem elfogadott.

Nincs kétség afelől, hogy a prosztatarák halálos betegség, kezelés nélkül előrehalad és későn felismerve már eredményesen nem gyógyítható, ezért az erőfeszítések a korai felismerést célozzák. Hangsúlyozni kell, hogy a prosztatarák tünetet csak késői stádiumban mutat.


A legújabb szakmai ajánlások már 40 éves kortól javasolják a rendszeres vizsgálatot.

A prosztatarák korai felismerésének leghatékonyabb eszköze a PSA- (prosztataspecifikus antigén) szint mérése a vérből. A PSA ugyan nem „rákspecifikus”, azaz az emelkedett szintje nem jelenti a rák diagnózisát, de mindenképp felhívja a figyelmet a daganat előfordulásának veszélyére, és további vizsgálatot, szövettani mintavételt tehet indokolttá. A PSA-t egyénre szabottan kell értékelnie az urológusnak. A megítélése függ a beteg életkorától, a prosztata méretétől. Fontos a rendszeres mérése, és ennek alapján az évek elteltével történt emelkedés üteme is kórjelző lehet. A szűrővizsgálat része a prosztata ultrahangos vizsgálata, valamint a megtapintása is. A három vizsgálat együtt nyújtja a lehető legjobb eredményt.

„Rendelőnkben, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban az önként jelentkező férfiakat tájékoztatjuk a prosztatarák veszélyeiről, a vizsgálatok értékéről, majd a fent említett három módszert együttesen alkalmazzuk, valamint kiegészítjük a vesék és a húgyhólyag ultrahangos vizsgálatával. A prosztatarák korai felismerésén túl igyekszünk más urológiai problémákat (vizelési és merevedési panaszok) felderíteni, ezekre hatékony megoldásokat nyújtani” – mondta Dr. Fazakas Zsolt.

A prosztatarák gyógyítása szempontjából a legfontosabb a korai felismerés. Az úgy nevezett „szervre lokalizált daganat” (amikor a tumor nem terjed túl a szerv határain, nem ad áttétet nyirokcsomókba vagy távoli szervekbe) jó eséllyel maradéktalanul gyógyítható, és a beteg további életkilátásai megegyeznek a vele azonos korú és egészségi állapotú férfiakéval. A széles körben alkalmazott vizsgálatoknak köszönhetően megfigyelhető, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak életkora alacsonyabb, mint korábban, és általános egészségi állapotuk is jobb. Jogos elvárás, hogy a daganat eltávolításán túl a kezelés következményei se keserítsék meg a további – daganatmentes – életüket. Gyógyító eljárásnak a műtét (a prosztata és az ondóhólyagok eltávolítása), illetve a sugárkezelés tekinthető. „Mindkét terápiás módszer esetében az utóbbi években hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi. Az urológusok a műtétben jártasak. Elmondhatjuk, hogy ma Magyarországon is elérhető a legtöbb modern műtéti eszköz, felkészült orvosi csapatok nemzetközileg is elismert eredményességgel dolgoznak. A laparoszkópos műtét nem csak gyors felépülést biztosít, de lehetőséget ad az operáló orvosnak a prosztata mellett húzódó erek és idegek megkímélésére, a potencia megőrzésére” – mondta Dr. Fazakas Zsolt.