Pazarló Magyarország

Alig több mint hét hónap alatt, augusztus közepére elhasználta az emberiség a Föld egész évre szóló erőforrás-mennyiségét a Global Footprint Network jelentése szerint.

2015. szeptember 1., 22:16

Magyarország is pazarol: hazánk éves fogyasztásának fedezéséhez – a természeti erőforrások megújuló képességét a lakossági igényekkel összevetve – 2,5-szer ekkora Földre lenne szükség.

– A fenntarthatóság alapja a pazarlás visszafogása. Tudatosabban kell meghoznunk fogyasztóként a döntéseinket, legyen szó akár a vízfelhasználásunkról, akár az ételről, amelyet megvásárlunk ugyan, de egy része a szemétbe kerül, mert mégsem kellett. Ráadásul ezzel nemcsak a környezetünket óvjuk, de pénztárcánkat is – mondta a 168 Órának Benkő Dániel, a WWF (Természetvédelmi Világalap) éghajlatváltozás- és energiaprogramjának projektvezetője.

Benkő Dániel szerint a profitorientált vállalatok is viselkedhetnek felelősen: – Számos példa bizonyítja, hogy a legszennyezőbb cégek is hajlandók a változtatásra, a fenntarthatóbbá válásra, ha látják, ez fontos a vevőiknek, akiket csak ilyen módon képesek megtartani.