Ötvenéves a Champagne Unió

Idén ünnepli megalakulásnak ötvenedik évfordulóját az Union Champagne, a legjobb minőségű francia pezsgők első számú szövetkezete. A kétezer bortermelőt tömörítő unió saját pezsgőmárkát is forgalmaz De Saint Gall néven.

2016. április 28., 14:49

A Párizstól 120 kilométerre keletre található Champagne régió 33 ezer hektárnyi területén 13 ezer fajta francia pezsgő borszőlőjét termelik. A mintegy 1200 hektár történelmi közepe tartozik az 1966-ban alakult Champagne Unióhoz, amelynek székhelye a kétezer lakosú Avize településen található.

A környékbeli falvakban (Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Vertus, Bergères-les-Vertus, Ambonnay, Bouzy, Aÿ, Villers-Marmery, Cumières) kizárólag a legmagasabb minőségi kategóriát képviselő premier cru és grand cru Chardonnay borszőlők találhatók. Ezekből erjesztenek pezsgőt a Champagne Unióhoz tartozó 13 kollektívában, szigorúan meghatározott eljárással, három év alatt. A legkiválóbb francia pezsgő mennyiségének egyharmada az unió védjegye alatt készül.

A szövetkezetben palackozott évi kilencmillió üveg pezsgő egyharmadát a kétezer termelő saját termékeként adja el, míg hatmillió üveg az unió márkájaként kerül forgalomba. A De Saint Gall pezsgő nyolcvan százaléka külföldön, elsősorban Európában kel el.

Az évi százmillió eurós forgalmat lebonyolító szövetkezet 1966-ban egy több mint százéves pezsgőház helyén alakult meg, amelynek húsz méter mélyen található pincéiben még ma is érlelnek hagyományos eljárással palackban különleges pezsgőket. Az erjesztés nagyobb része azonban az azóta emelt épület 2013-ban teljesen felújított termeiben, rozsdamentes acéltartályokban történik, néhány különleges változatnak pedig fahordó dukál.

A De Saint Gall pezsgők az elmúlt 15 évben mintegy ötven nemzetközi versenyen nyertek érmet. A márka egyik legnagyobb büszkesége a 2002-es évjáratú Orpale, amely megközelítőleg 80 eurós (25 ezer forintos) áron kapható. Hozzáértők szerint a minősége alapján kétszer ennyiért is forgalmazható lenne, ha a De Saint Gall márkát jobban ismernék a világban.

A Champagne Unió története Franciaországban is egyedinek számít abból a szempontból, hogy az egyik legkiválóbb pezsgő mögött – a többivel ellentétben – nem egy nagy cég vagy egy család áll, hanem egy kistermelőkből álló szövetkezet. Évtizedeken át nem a hírnévre törekedtek, hanem arra, hogy eredeti és minőségi terméket állítsanak elő. Reklámozásra sem gondoltak sokáig, mert úgy vélték, hogy a sommelier-k véleménye számít igazán, ők a minőségi borok legjobb nagykövetei, hiszen az autentikus pezsgők híre elsősorban szájról szájra terjed.

„Az a célunk, hogy szilárd alapokon erős márkát futtassunk fel Franciaországban és külföldön. Ehhez növelni kívánjunk a termelt mennyiséget, de mindenekelőtt ismertebbé akarjuk tenni magunkat” – mondta Dominique Fauvet szövetkezeti elnök a Francia Koktélnak.

Ezen cél megvalósítására érkezett másfél évvel ezelőtt az unióhoz Philippe Rivet marketingigazgató. A magyar piac meghódításában nagyon számít Márkus György véleményére, aki a francia pezsgők legkiválóbb magyarországi szakértője.

A szövetkezet elnöke szerint elsősorban idő kérdése, hogy a márka értéke összhangba kerüljön a kollektívák által előállított pezsgő tényleges minőségével. Azt reméli, hogy ebben az is segítségükre lesz, hogy Champagne-nak a pezsgőről híres szőlődombjait és pincészeteit tavaly az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. „Messziről indulunk, de lelkesítő, szép feladat előtt állunk a következő ötven évben is” – mondta Dominique Fauvet.

Franciaországgal kapcsolatos további híreket itt olvashat.