Nagyszerű magyar találmány teszi könnyebbé a vakok életét

Magyar cég fejleszti azokat a gyógyszeres dobozokat, amelyeken Braille-írással is feltüntetnek egyes információkat. A dobozok ezen kívül védelmet nyújthatnak a hamisítók ellen. Az európai előírások szerint bizonyos adatokat a vakok számára érthető módon is ismertetni kell a gyógyszerek csomagolásán.

2011. augusztus 19., 12:34

A CLB Packaging Kft. hazai kutatási projektjében felhasználják a nemzetközi elemzéseket, és a tapasztalatok alapján laboratóriumi körülmények között saját fejlesztést végeznek. Ennek során a vakoknak kifejlesztett Braille- írásjeleket különböző technikával viszik fel a dobozokra, a hamisítást pedig védelmi festékek és más anyagok segítségével gátolják. Az így létrejött mintákat ár-értékarány szerint tovább elemzik, és az újabb tesztek után készülnek el a végleges prototípusok - írja a

vilagtudomany.hu.

A CLB Packaging Kft. más magyar cégekkel és a Vakok Állami Intézetével együttműködve fejleszt, és így várható, hogy megtalálják optimális megoldást, amely a fogyasztóknak és a gyógyszeriparnak egyaránt megfelel. A projektet, amelynek teljes költsége csaknem 200 millió forint, 45 százalékban támogatja az Európai Unió és a magyar állam is. A Vállalati innováció ösztönzése című pályázat keretében 89 millió forintot kap a cég a fejlesztésre.