Rossz véget ért a kísérlet, elszabadultak és szaporodnak a mutáns szúnyogok

2019. szeptember 17., 11:45

Szerző:

A brazíliai Bahia államban lévő Jacobina kisvárosban folytatott szúnyogokon kísérletet a brit Oxitec nevű biotechnológiai cég, ami kifejezetten balul sült el – írja a Nature. A terv az volt, hogy egyiptomi, mexikói és kubai szúnyogok génjének felhasználásával olyan egyedeket hozzanak létre, melyek kevésbé terjesztenek olyan betegségeket, mint a zika-vírus vagy a dengue-láz.

Fotó: unknown

Az egész kísérletet arra alapozták, hogy az egyedek nem szaporodóképesek, valamint a kisváros egy száraz övezet közepén helyezkedik el, vagyis messzire sem tudnának repülni.

Közel 450 ezer szúnyogot eresztettek szabadon 27 hónap alatt,

hogy megfigyeljék a vírushordozó-képességüket. Az egyedszám a várakozások szerint súlyosan lecsökkent, ám hónapok elteltével emelkedni kezdett. A megvizsgált szúnyogok alapján kiderült, hogy egyes mutáns egyedek mégis képesek voltak szaporodni. A kísérlet végére ugyanannyi szúnyogot mértek a kisvárosban, mint a kísérlet elején, de a már megváltozott génállománnyal.

A problémát súlyosbítja, hogy egyelőre nem sokat sikerült megtudni az új egyedek vírushordozó-képességéről. További problémát jelent, hogy

mivel három eltérő egyed génjeivel rendelkeznek, a mutánsok szuperszúnyogokká is válhatnak, ugyanis a változatosabb génjeik előnyt jelenthetnek a természetben.

(Az Index nyomán)