Elérte a Föld légkörét és megsemmisült a legendás az ERS-2 műhold

A Föld távoli megfigyelésére felküldött műhold 1995 óta keringett a bolygónk körül, megannyi értékes adatot szolgáltatva a szilárd földfelszínről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről.

2024. február 22., 20:29

Szerző:

Az előrejelzéseknek megfelelőan szerdán belépett a sűrű légkörbe és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold – olvasható Frey Sándor csillagász cikkében, amely az urvilag.hu hírportálon jelent meg. 

Az 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold, az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) pályamagassága immár olyan alacsonnyá vált, hogy küszöbön állt a megsemmisülése a légkörben. Az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei akkor február 20-a környékére becsülték a vég beteljesülésének dátumát, menet közben pedig egyre pontosították az előrejelzéseket.

A tényleges légkörbe lépésre végül február 21-én magyar idő szerint 18:17 körül került sor, a helyszín a Csendes-óceán északi része fölött volt.

Semmilyen, az esetleg a felszínig is eljutó darabjai által okozott kárról nem érkezett jelentés.

Úttörő műhold volt

 

Az ERS-2 hosszú időn át gyűjtött alapvető megfigyelési adatokat a szilárd földfelszínről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről. Ezek rendkívül értékesek az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásához – írta az MTA Fizikai Tudományok Osztályának főmunkatársa. 

Fontos öröksége még az ERS holdaknak, hogy megalapozták számos későbbi és mai modern földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét.

Az ESA 2011-ben határozta el, hogy az eredetileg csupán 3 éves aktív élettartamra tervezett, annak végül több mint ötszörösét teljesített műholdját minél előbb eltávolítja a pályáról, hogy felelős módon csökkentse az ütközésveszélyt és az űrszemét keletkezését az alacsony Föld körüli pályák térségében. Ennek érdekében végső lekapcsolása előtt csökkentették a pályamagasságát. A természetes fékeződési folyamatok mostanra vezettek el odáig, hogy az immár inaktív és nem irányítható űreszköz eljusson a légkör sűrű rétegeiig.

Február 21-én gyorsan lecsökkent a magassága 80 km-re, amely már nem csak hogy túl alacsonyan húzódik egy teljes Föld körüli keringés megtételéhez, de ott megkezdődött a műholdtest szétdarabolódása is. A visszatérést nemzetközi megfigyelési kampányban figyelték – tette hozzá a szakember.

Rengeteg űrszemét kering a Föld körül

Az Űrvilág cikke kitér arra is, hogy az űrkorszak elmúlt közel 67 éve alatt a becslések szerint több ezer tonna emberek által felküldött „anyag” jutott így vissza a Földre, de ezzel kapcsolatban keletkezett emberi sérülésről eddig nem tudni. Manapság az űrtechnológiával foglalkozó cégek erős törekvést mutatnak az irányba, hogy minél kevesebb legyen az újabb űrszemét a Föld körül.

(Kép forrása: Wikipedia)