A történelemben először lefényképeztek egy fekete lyukat, és egészen döbbenetesen néz ki

2019. április 10., 16:39

Szerző:

Az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) elkészítette az első közvetlen felvételt egy fekete lyukról – jelentették be öt párhuzamosan megtartott sajtótájékoztatón világszerte. Végérvényesen bebizonyosodott, hogy ezek a rejtélyes égitestek a valóságban is léteznek, vagyis Albert Einsteinnek igaza volt: a kép mindenben megfelel az általános relativitáselmélet előrejelzéseinek – írja az Index.

Senki sem várta, hogy full HD minőségű fotókat fog látni, hiszen az EHT által megcélzott fekete lyukak olyan távoliak, mint egy pont itt, a mondat végén, a Holdról nézve –  de kép minden túlzás nélkül lélegzetelállító. Hiszen lefényképezték a lefényképezhetetlent. 

A fekete lyukról készített kép fényesen igazolja az általános relativitáselmélet előrejelzéseit. 

Bár a fekete lyukakról - ellenállhatatlan tömegvonzásuk okán - az a kép él az emberekben, hogy rendkívül nagyok, valójában rendkívül kicsik az égen. Ahhoz, hogy le lehessen őket fotózni, akkora teleszkópra volt szükség, mint maga a Föld.

Az ETH valójában nem egy távcső, hanem a világ számos pontján elszórt, szinkronizáltan működő létesítmények csoportja.

A ma nyilvánosságra hozott eredmények 2017-ből származnak, amikor az Egyesült Államokban, Chilében, Spanyolországban, Mexikóban és az Antarktiszon működő teleszkópok dolgoztak együtt a cél érdekében.

2017. április 5. és 14. között az ETH teleszkópjait a Tejútrendszer központjában elhelyezkedő Sagittarius A fekete lyuk felé irányították. Ahhoz ugyanis, hogy a fekete lyuk irányából érkező temérdek rádióhullám közül kiszűrjék azokat, amelyek valóban a Sagittarius A* közvetlen környezetéből erednek, az Európában, Amerikában és a Déli-sarkon működő létesítmények teljes kapacitására - no és rengeteg számítási teljesítményre - szükség volt. Az adatok elemzésére és a fotó létrehozására még egy szuperszámítógépnek is két évre volt szüksége.

De mi a hozadéka a felfedezésnek? Nem csak dekoratívak, de rengeteget elárulnak majd a fekete lyukak eredetéről, fejlődésükről, illetve arról, hogy a fizikai törvények hogyan működnek a közvetlen környezetükben.

A lyuk körül látható fénygyűrű pontos alakja (amely tehát az általános relativitáselmélet értelmében félhold alakú) például segíthet eldönteni, hogy az egymással nehezen (vagy inkább sehogy sem) összeegyeztethető kvantumelmélet és a relativitáselmélet közül melyik áll nyerésre.

A fizikusok szerint az extrém erős gravitációs mezővel rendelkező fekete lyukak tekinthetők a tökéletes kísérleti terepnek a két teória összeeresztéséhez.