Laktózérzékenység – egy kezelhető betegség

Haspuffadás, gyakori híg székletürítés, tejtermékek fogyasztását követően határozottá váló hasi panaszok előfordulása esetén gyanakodhatunk laktóz-intoleranciára – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterorológus. A szakorvos szerint a laktózérzékenység napi életvitelünket egyáltalán nem befolyásolja, csak a diétát kell megtanulni és tartani.

2014. június 4., 09:52

A tejcukor (laktóz) összetett szénhidrát, amelyet szervezetünk közvetlenül, az eredeti formában nem tud hasznosítani. A vékonybélbolyhokon található laktáz enzim bontja egyszerű cukrokká. Genetikai háttértől függően egyes emberek szervezetében a laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenhet, mígnem egy olyan kritikus értéket ér el, amikor a laktóz már nem bomlik le.

A laktóz-intoleranciának leggyakrabban genetikai oka van – mondta el a betegség kialakulásáról Dr. Szőnyi Mihály. Az esetek kis százalékában azonban átmeneti (tranziens) laktóz intolerancia is kialakulhat. Ezekben az esetekben egy olyan, a vékonybeleket is érintő fertőző betegség alakul ki, mely átmenetileg a vékonybélbolyhok károsításán keresztül a laktáz enzim szintjét is csökkenti. Később azonban – a betegség elmúltával és a bolyhok regenerálódásával – a laktáz enzim szintje és aktivitása is helyreáll.


Mikor gyanakodjunk laktóz-intoleranciára, hogyan ismerhető fel a betegség? Haspuffadás, gyakori híg székletürítés, tejtermékek fogyasztását követően határozottá váló hasi panaszok a vezető tünetek. A családi halmozódás sem ritka.

A laktózérzékenység gyanúja esetén az úgynevezett hidrogén-kilégzéses vizsgálatot szoktuk ajánlani, melynek során a laktáz enzim aktivitásáról kaphatunk képet – mondta a szakorvos. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a vizsgálatot a vékony-, és vastagbél bélflórájának vizsgálatával együtt kell elvégezni.

Fiatal felnőttkorban éri el a laktózérzékeny betegek laktázenzim szintje azt a kritikus értéket, ami már panaszt okoz. Előfordulnak csecsemőkori esetek is: ezek gyakran átmeneti problémák, amelyek a még éretlen, fejletlen bolyhok miatt jelentkeznek.

Dr. Szőnyi Mihály érdekességként említette meg, hogy Európában egy észak-déli növekedés figyelhető meg. Az északi, skandináv államokban igen ritka ez a kórkép, de a Kaukázusban már szinte mindenki laktózérzékeny.

A betegség szigorú diétával és laktáz enzimet tartalmazó tablettával (átmenetileg) kezelhető. A laktózérzékenység napi életvitelünket egyáltalán nem befolyásolja, csak a diétát kell megtanulni és tartani. A laktózérzékenyek teljes értékű életet élhetnek.

Dr. Szőnyi Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy gluténérzékenység és laktóz-intolerancia járhat együtt. A kivizsgálást ezért körültekintően kell végezni.