Kilenc órán át életképes a koronavírus a bőrön

2020. október 19. 11:53 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Kilenc órán át aktív marad az emberi bőrön a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus - állapították meg japán kutatók, írja az MTI.

Az influenza A vírus ezzel szemben nagyjából 1,8 órán át életképes a bőrfelületen - olvasható a Clinical Infectious Diseases című szaklap friss számában.

"A SARS-CoV-2 kilencórás életképessége az emberi bőrön fokozhatja érintkezéssel terjedő fertőzés kockázatát az influenza A vírushoz képest" - írták a kutatók, akik újra felhívták a figyelmet a gyakori, alapos kézmosás fontosságára.

A tudósok a halálozás után körülbelül egy nappal gyűjtött bőrmintákon végeztek teszteket.

Mind az új koronavírust, mint az influenzavírust 15 másodpercen belül inaktiválja az etanol vegyület, amelyet kézfertőtlenítő szerekben alkalmaznak.

 "A SARS-CoV-2 hosszabb életképessége az emberi bőrön növeli a fertőzésveszélyt, a kézmosás azonban csökkenti" a tanulmány szerint.

A tavaly év végén Kínából indult járvány eddig igazoltan több mint 39,9 millió embert fertőzött meg a világon, a halálos áldozatok hivatalos száma 1 113 352 az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatgyűjtő portálja szerint.