Itt az első szabványos 5G-állomás Magyarországon

A Magyar Telekom január végén elindította az első szabványos 5G-állomását, ezzel az országban elsőként használ olyan technológiát, amely az 5G kereskedelmi szolgáltatás része lehet. A Zalaegerszeg belvárosában lévő állomás a 3,7 GHz-es tesztspektrumot használja. A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat szabványosított 5G-rendszerrel valósul meg, és kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ.

2019. február 10., 21:37

Szerző:

A Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország 2017 júniusában írt alá együttműködési megállapodást a kormányzattal, Zalaegerszeg városával és az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel, és ennek keretében kezdte meg a Magyar Telekom 5G mobilkommunikációs teszthálózatának kiépítését a városban létesülő járműipari tesztpályán. Az épülő zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódóan a T-Systems részt vett az informatikai, elektronikai és járműipari cégeket összefogó Zalai Önvezető Jármű Klaszter megalakításában is.

A zalaegerszegi fejlesztések következő lépése a belvárosi 5G-állomáson most elindított tesztüzem. Ennek célja, hogy a Telekom mielőbb megtapasztalja, milyen kihívások elé állítja a szakembereket az új technológia összehangolása a már meglévő mobilhálózatokkal. A sikeres teszt elősegíti a jövőbeni 5G-hálózatépítést, ami az ügyfelek számára gigabites sebességélményt, rendkívül alacsony látenciát (azaz késleltetési időt), illetve számos új felhasználási lehetőséget tesz majd elérhetővé.

A következő generációs 5G-mobiltechnológia az eddigieknél körülbelül tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és jelentősen rövidülő válaszidőt biztosít. A jelenlegit lényegesen meghaladó kapacitásnak köszönhetően több tízmillió eszköz lesz képes egyidejűleg a hálózatra kapcsolódni. Az új hálózati koncepció a vezetékes és a mobilkommunikáció előnyeit egyesíti, így a korábban vezetékkel működő eszközöket is szabadon a hálózathoz lehet majd kapcsolni.

Fontos szempont, hogy az 5G lehetőségei nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. Mindennek köszönhetően az 5G a várakozások szerint számos új megoldást hoz majd az ipar, az energetika, a mezőgazdaság, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás, vagyis szinte az élet valamennyi területén. Az új technológia várhatóan néhány éven belül válik általánosan elérhetővé Európában.

2018 júliusában a Telekom Magyarországon elsőként mutatott be valós körülmények között működő 5G-hálózatot előző budapesti székházában, a Krisztina körúton. Az ottani teszthálózat szabványosítás előtti, kereskedelmi bevezetés előtt álló 5G-berendezések segítségével valósult meg, és a 3,7 GHz-es frekvenciasávban működött. A tavalyi bemutatón a Telekom a valós életből vett látványos példákon keresztül demonstrálta, mire lesz képes a jövőben az 5G-technológia.