Használati kopások buktatták le az ókori fadildót

Áulkodó formája ellenére nézték stoppolófának, mozsártörőnek, azonban – mint kiderült – nem véletlenül és nem is termékenységi szimbólumként, amulettként van pont olyan alakja, amilyen. 

2023. február 21., 07:58

Szerző:

Csak a legújabb képalkotó eljárásokkal sikerült azonosítani annak az ásatási tárgymellékletnek a pontos rendeltetését, amely egy római erőd feltárásakor került felszínre még 1992-ben – írja a Live Science nyomán a Qubit. Mint írják, egy az Antiquity folyóiratban hétfőn, február 20-án megjelent tanulmány szerint a 16 centiméteres, pont olyan alakú fatárgy 3D-s szkennelésen alapuló vizsgálata minden kétséget kizáróan tisztázta, hogy

a stoppolófának, mozsártörőnek tartott lelet valójában szexuális játékszerként szolgált az időszámítás szerinti 2. századi Britanniában.

A Vindolanda castrum tetrületén sok fallikus képet és tárgyat tártak fel az évek során – írja a Hadrianus falától nem sokkal délre található ókori erőd leleteit bemutató múzeum – gyűjtemény folyamatos kutatása azonban egy váratlan kiegészítést tárt fel:

a meglehtősen sima felületű tárgy hegyén „gyakori használat” jeleit tárták fel. 

(Kiemelt képünk: A vindolanda fafallosz. RHYS WILLIAMS, TEESSIDE UNIVERSITY / ROB SANDS, UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN; COLLINS, R., SANDS.)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.