Csak 2300 fényévnyire található a NASA fotóján látható karácsonyfa-köd

A csillagködöt az 1780-as években fedezte fel a híres német-brit csillagász, William Herschel, akinek ma a nevét viseli az európai űrügynökség legmodernebb űrtávcsöve is.

 

2023. december 24., 14:36

Szerző:

Új, nagy felbontású képeket adott ki a NASA az NGC 2264 kódjelű kozmikus ködről, ami a Földtől 2300 fényévnyire található, és karácsonyfa-csillagködként is szoktak hivatkozni rá.

A Telex beszámolója szerint a hét fényév hosszan elterülő csillagköd a valóságban, a látható fény tartományában nem így néz ki. Az élénkzöldben vibráló képet a Chandra űrtávcső, és a Wisconsin-Indiana-Yale-NOAO obszervatórium röntgentávcsöveinek adataiból állították össze, a kompozit képet felhasználva a Two Micron All Sky Survey infravörös tartományban készült csillagtérképét is.

A képet az eredeti északi pontjához képest még 160 fokkal el is kellett forgatni, hogy tényleg egy feldíszített karácsonyfára emlékeztessen.

(Kiemelt kép: az NGC 2264 kódjelű kozmikus köd. Forrás: NASA FB-oldal)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.