Elképesztő felfedezés: ilyet még soha nem láttak a Napon

Korábban soha nem látott alakzatokat fedeztek fel a Nap légkörében. Az oszlopok formájában felfelé nyúló alakzatok óriási anyagáramlási cellák lehetnek. Eredetük egyelőre ismeretlen, de feltehetőleg befolyásolják a napszelet, és így végső soron a földi környezetre is hatással lehetnek.

2012. április 13., 05:45

Korábban soha nem látott alakzatokat fedeztek fel a NASA Solar Dynamics Observatory (SOHO) űrszondájának mérései alapján a Nap ritka légkörében - írja az

origo. Neil Sheeley (Naval Research Laboratory, Washington) és kollégái találták meg az érdekes képződményeket a SOHO néhány tavalyi felvételén. Az új alakzatokat koronacelláknak nevezték el, és az Astrophysical Journal 2012. április 12-én megjelenő számában publikálták a felfedezést.

A buborékos áramlási cellák nem ismeretlenek a Napon. Korábban az úgynevezett granulációt sorolták ide, amelyet csak a Nap felszínén azonosítottak a kutatók. Ez a granulációs mintázat olyan buborékokból áll, amelyek belsejében felfelé emelkedik a forró anyag, és peremén a hűvösebb lesüllyed. A konvekciónak nevezett folyamat a forrásban lévő fazékban bugyogó vízhez hasonlóan szállítja a hőt felfelé, esetünkben kifelé a Nap belsejéből.

Az új felfedezés alapján a ritka napkoronában is áramlási cellák vannak. Ezek sok szempontból eltérnek a napfelszín celláitól, egyelőre az is elképzelhető, hogy peremvidékükön is főleg felfelé tartó áramlás zajlik, akárcsak belsejükben. A hatalmas buborékok belső része világos színű, a peremvidékük sötét. A koronacellák csak a ritka napkoronában lévő úgynevezett koronalyukak között tűnnek fel. A koronalyukak olyan gyengén sugárzó tartományok, ahol a Nap mágneses erővonalai a világűr felé nyitottak, és azok mentén sok anyag áramlik ki a kérdéses területről.