Egy gyásszal és titokkal terhelt testvérkapcsolat

Júlia és Ágnes. Egy csodálatosan hegedülő testvérpár Kecskemétről. Ez persze önmagában még nem lenne túlzottan érdekes, hisz sok tehetséges zenész él közöttünk... Sós Ágnes rendező érdeklődését azonban felkeltette a két lány bensőséges kapcsolata, amihez zenei tehetségük az adalék – hegedűs kifejezéssel élve, a „lélek”.

2010. november 7., 11:49

Történetük valójában húsz évvel ezelőtt kezdődött. Ágnes ötéves volt, amikor kétéves kishúga agydaganatban meghalt. Őt is Julinak hívták. Bár már sok év eltelt, Ágnes fájdalma soha nem enyhült… Akkoriban barátok javasolták, hogy tanuljon a kislány hegedülni, az talán segít A kishúg temetése után nem sokkal Ágnes édesanyja újra gyermeket várt, s az újszülött is a Juli nevet kapta. Megszólalásig hasonlított a „régire”: „Olyan, mintha a meghalt Juli szelleme költözött volna ebbe a Juliba. Teltek az évek, s a család képtelen volt elmesélni az „új” Julinak, hogy volt egy „korábbi” Juli is. A kislány mindig érezte, hogy valami titok lengi körül a családot, s ez nem hagyta nyugodni. Amikor végül megtudta, rettenetesen sajnálta a családját a fájdalomért: „Sajnálom, hogy ennyi szenvedést okoztam nekik”.


Időközben Ágnes példáját követve ő is elkezdett hegedülni. Kezdettől fogva csodagyereknek tartották. Ágnesnek szembe kell néznie az olykor fájó ténnyel, hogy mindenki a húgát „csodálja”. Egy hegedűverseny próbára teszi testvéri kapcsolatukat: Juli továbbjut, Ágnes nem. Juli megszenvedi nővére távozását, de talán épp ez kellett ahhoz, hogy kishúgból önmagáért és a saját vágyaiért megküzdő, erős nővé váljon, s harcba szálljon önmagával, a „másik Julival” vagy épp a nővérével...

A film két tehetséges lány gyásszal, titokkal terhelt testvérkapcsolatáról szól – látható hegedűk látható és láthatatlan húrjain eljátszva. A megrendítő dokumentumfilmet az HBO csatorna vetíti.

A teljes cikket elolvashatja a Mindennapi Pszichológia

honlapján.