Valaki gyorsan szóljon L. Simon Lászlónak, átadták az első éjszaka is termelő naperőművet

2019. április 18., 17:02

Szerző:

A világ legnagyobb koncentrált naperőművét építi fel Dubajban egy szaúdi cég. A 700 megawattos naperőmű technológiája lehetővé teszi, hogy naplemente után akár 15 órával is villamos energiával lássa el a fogyasztókat – írja a Portfolio.

A projekt 2020-ben készülhet el, és részét képezi Dubaj azon terveinek, amelyek szerint 2050-ig az emírség energiaellátását 75 százalékban megújuló forrásokra állítják át. A fejlesztés egyben Szaúd-Arábia hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját is szolgálja, amelynek célja az ország olajipari függőségének csökkentése.

A koncentrált naperőmű (CSP) vagy naphőerőmű működése eltér a már Magyarországon is jól ismert fotovoltaikus technológiától. Annál lényegesen költségesebb, ugyanis energiatároló funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően sötétben is képes az áramtermelésre. Az energiatárolás azonban nem a villamos energia, hanem a hőenergia annál valamivel egyszerűbb tárolását jelenti, amiből az erőmű akár órákkal naplemente után is képes áramot előállítani.

A környezetbarát erőmű  320 ezer lakost fog villamos energiával ellátni – írja lap.

Ez a hír talán még L. Simon Lászlót is meggyőzné. Néhány éve azzal érvelt a megújuló energiaforrások ellen,

hogy Magyarországnak azért nem megoldás a napenergia, mert nekünk esténként is szükségünk van áramra