A gorillák is meggyászolják a halottaikat

2019. április 7. 17:36 - szerző: Ágoston Zoltán

A hegyi gorillák és a keleti síkvidéki gorillák is meggyászolják a halottaikat – derül ki egy amerikai-svéd-kongói kutatásból.

Fotó: AP/Themba Hadebe

A Dian Fossey Gorilla Fund, a University of California Davis, az Uppsala Universitet, és a kongói természetvédelmi intézet kutatói – írja a Science Daily a PeerJ – The Journal of Life and Environmental Sciences cikkére hivatkozva – Ruandában, a Volcanoes Nemzeti Parkban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban is lefilmezték a világ legnagyobb főemlőseit gyászra utaló viselkedés közben. A gorillák mind a három vizsgált esetben a halott társuk köré ültek, hosszú időn át meredtek a testére, amelyet néha megböktek, megszagoltak, a szőrét pedig az ujjaikkal fésülték. Egy Titusz nevű fiatal hegyi gorilla a Volcanoes Nemzeti Parkban két napon át aludt ugyanabban a fészekben, mint a csoportja elpusztult domináns ezüsthátúja, Tuck nevű társa pedig az anyját gyászolta hasonlóan, sőt, bár már elválasztották, kétségbeesésében az emlőjéből is megpróbált szopni. 

A kutatókat meglepte, hogy a gorillák kitüntető figyelme halott társaik iránt nem függött attól, hogy az elpusztult főemlős a csoportjuk tagja volt-e vagy sem.