A fejünkre hullhatnak az orosz űrszonda darabjai

A magyar szakemberek folyamatosan figyelemmel kíséri az űrszonda visszatérését, és amennyiben szükséges, értesítik a lakosságot – közölték.

2012. január 14., 14:50

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma az EU tagállamok rendelkezésére bocsátotta legújabb számítási eredményeit a Phobos-Grunt űrszonda becsapódásának előrejelzéséről, az orosz Rosszkozmosz Űrügynökség pedig megerősítette, hogy megfelelő időben értesítést ad az űrszonda maradványainak pontos becsapódási helyéről és idejéről – adta hírül honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Dr. Matthew Mowthorpe brit szakértő szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a 13 ezer 200 kg tömegű műhold január 16-án csapódik be a Föld felszínén, és ez a térképek alapján érintheti hazánkat is.

A műhold becsapódásáig mind az Európai Unió, mind a Rosszkozmosz szakemberei naponta újraértékelik a lehetséges becsapódás helyszínét és időpontját – írja a hirado.hu.

A BM OKF folyamatosan figyelemmel kíséri a Phobos-Grunt űrszonda földre történő visszatérését, és amennyiben az szükséges, a médiaszolgáltatókon keresztül értesíti Magyarország lakosságát – közölték.

A Roszkoszmosz korábban azt közölte, a Phobos-Grunt űrszonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.