42 ezer éves szibériai férgeket élesztettek újra

2018. július 27., 11:12

Szerző:

Kutatók egy csoportja az állítja, sikerült feléleszteniük két férget, melyek több tízezer éve fagytak bele Szibéria talajába.

A fonalférgek tartósan fagyott talajban, úgynevezett permafrosztban konzerválódtak – írja a Daily Mail nyomán a 24.hu. 

Az élőlényeket az orosz Talajtudomány Fizikai-Kémiai és Biológiai Problémáinak Intézetében olvasztották ki. A kísérletben az orosz szakértők mellett a Princeton Egyetem munkatársai is részt vettek.

A kutatók nagyjából 300 fagyott fonalférget tanulmányoztak, hogy megtalálják a tökéletes jelölteket. A csapat végül két olyan példányt azonosított, melyek alkalmasak voltak a tesztre. Az egyik, közel 42 ezer éves férget 2015-ben, a másik, 32 ezer éves egyedet pedig 2002-ben találták meg Jakutföld területén, Oroszország leghidegebb régiójában.

A kiolvasztás után a fonálférgek mozogni és táplálkozni kezdtek.

A kísérlet eredménye fontos lehet az asztrobiológia számára, hiszen azt igazolja, hogy bizonyos többsejtű organizmusok képesek sokáig életben maradni az extrém hidegben. A kutatás emellett a fagyasztással történő holttest-tartósítás fejlődéséhez is hozzájárulhat, így segíthet megmenteni a ma még gyógyíthatatlan betegeket, emellett az űr meghódítása miatt is fontos lehet: egy nap talán hibernált asztronauták fognak száguldani más csillagrendszerek felé.