Szécsi: Egy NAV-vizsgálat okozta az egri vízilabdacsapat megszűnését

2020. május 12., 14:55

Szerző:

A ZF-Eger vízilabdacsapatának ügyvezető elnöke, Szécsi Zoltán szerint nem a koronavírus-járvány, hanem egy NAV-vizsgálat a fő oka, hogy fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető kft, mondta a játékosként háromszoros olimpiai Szécsi a Digi Sport híradójának.

Szécsi szerint sem a férfi, sem a női csapatot nem lehet már megmenteni, vagy legalábbis csoda kellene hozzá.

 „A kft-nek az ellehetetlenülését sokkal inkább egyetlen egy komoly ügy okozta. Egy két és fél évet felölelő NAV-vizsgálat, amely elég komoly megállapítással és hozzávaló szankcióval zárult” – mondta Szécsi Zoltán.

Fotó: Pixabay

A klubot 2018 őszétől irányító Szécsi az előző vezetést okolja a kialakult helyzetért, azt állítja, az általuk hátrahagyott problémákat próbálta megoldani az elmúlt időszakban. „Én elmentem a falig. Most itt mondhatjuk, hogy alkalmas vagyok-e vagy nem, ez egy abszolút szubjektív történet. Az, hogy kudarcot vallottam, abszolút objektív történet. Hogy meg lehetett volna-e ezt menteni? Szerintem már nem” – összegezte a történteket.

A klub a játékosok szerződését március 31-gyel megszüntette, alkalmazottainak felmondott. Szécsi azt mondta, ha tudta volna előre, hogy ez lesz, akkor el sem vállalta volna ezt a feladatot. Szerinte a következő szezonban sem a női, sem a férfi szakágban nem lesz egri csapat az első osztályban. „Csodára lenne szükség hozzá. Természetesen van olyan verzió is, de egyelőre nem látom a realitását” – mondta.

A Magyar Vízilabda Szövetség, amely hétfőn a koronavírus-járvány miatt beszüntette a bajnokságokat, reméli, hogy több klubtól nem érkeznek hasonló hírek.

„Mi azon vagyunk, hogy mindenben próbáljuk támogatni nemcsak az igazolt játékosokat, hanem azokat az egyesületeket is, amelyek rengeteg munkát végeznek a mindennapokban. Remélem, attól függetlenül, hogy egy nehéz időszakon vagyunk túl, azért ez gyorsan stabilizálódni fog, és végre újra a régi kerékvágásban tudunk mérkőzéseket játszani és bajnokságokat lebonyolítani” – mondta Vári Attila, a szövetség elnöke.

Vízilabda Eb - Férfiak - Európa-bajnok a magyar férfi vízil Vízilabda Eb 
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egri helyzetről szerda után tud majd többet mondani Vári Attila, szerinte a klubok belügye, hogy milyen formában döntenek. A klub szerdán tart elnökségi ülést, Vári is ezután tud megfelelően nyilatkozni a helyzetről.

Eger jobbikos polgármestere, Mirkóczki Ádámot váratlanul érte Szécsi bejelentése, miszerint a csapat fizetésképtelenné vált. Hétfőn az önkormányzat közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy Szécsi április 28-án, amikor tájékoztatta a város vezetéséta helyzetről, még nem beszélt arról, hogy március végén felbontotta volna minden játékos szerződését, vagy hogy minden alkalmazottól megvált volna.

Mirkóczki Ádám
Fotó: Youtube

Az egri önkormányzat nem tulajdonosa és nem döntéshozója az Egri Vízilabda Kft.-nek, így az ott kialakult anyagi körülményekért semmilyen szinten nem tud és nem is fog felelősséget vállalni, mert az kizárólag az Egri Vízilabda Kft.-t irányítók felelőssége

– áll a közleményben.

Az egri vízilabdacsapat 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is bajnok volt, a Magyar Kupát pedig négyszer, 1972-ben, 2007-ben, 2008-ban és 2016-ban nyerték meg. Az együttes idén bejutott az Európa Kupa elődöntőjébe. A legutóbbi, megszakított szezonban a második helyen álltak az elmúlt hetekben a hírekbe szintén bekerülő A-Híd OSC Újbuda mögött.

Szécsi a vlv.hu szakportálnak azt nyilatkozta, hogy a céljuk most az hogy a 300 gyereket foglalkoztató 13 utánpótláscsapatot valahogy megmentsék.

„A legfontosabb, hogy ezt a nagy értéket, amely a 2010-es évek második felében nagyon el lett hanyagolva, újra értékké varázsoljuk, hiszen jelenleg az utánpótlásunk is alsóházas. Lyukas korosztályaink vannak, kevesen érkeznek az ifiből kiöregedve a nagy csapathoz. Elsősorban ezen szeretnénk most változtatni. Emlékeztetnék, hogy a Gerendás-éra alatt többször is bajnok volt az ificsapat, tele van a mostani OB1 egri pólósokkal és ha megnézzük, a Zalánki-Lőrincz korosztály óta már nem nagyon jött ki válogatott közeli játékos ebből a műhelyből” – mondta Szécsi az utánpótlásról.