Rendőr is volt a a kézilabdameccseket megbundázó magyar bírók között

2019. szeptember 5., 11:32

Szerző:

Nyolc ember ellen emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség két külön vádiratban kézilabdában történt bundázás miatt. Négy érintett játékvezető - közölte az ügyészség.

2016-2017. évben több olyan korrupciós eset történt, amikor kézilabda játékvezetőknek pénzt ígértek azért, ha egyes első- és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló meccseket a pártatlanság szabályait megsértve vezetnek le.

A két játékvezetőpáros öt meccsre kapott megbízást 150 és 500 ezer forint közötti összegekért.

Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy. Olyan is történt, hoy egy nem korrumpálható játékvezetőnek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzés előtt azzal, hogy menjenek el vacsorázni a pénzből. Az ajánlatot visszautasították, majd jelentették a Játékvezetői Bizottság vezetőinek.

A bundázás ellenére nem mindig jött össze a kívánt eredmény, mert az érintett csapatok között tudásbeli különbség volt. Ezekben az esetekben a megbízók nem fizették ki a beígért összeget. A sikeres bundázások után volt, hogy a pénzt a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

Az egyik játékvezető az elkövetéskor rendőrként dolgozott, a meccseket szabadidejében vezette.

A büntetési indítvány a játékvezetőkkel szemben letöltendő szabadságvesztés. Az ügyben érintett személyek közül az egyik edző és egyesületi elnök vádalkut tudott kötni, így ők 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kaphatnak elmarasztalás mellett.