Frank Rijkaard nem lesz újra szövetségi kapitány

2020. szeptember 11. 20:29 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

Frank Rijkaardot felkérték, hogy térjen vissza a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, de nem vállalta a feladatot.

Az 57 éves Rijkaard azzal indokolta döntését, hogy edzőként nem szeretne visszatérni a profi futball világába. Legutóbbi megbízatása végén, 2013-ban - amikor menesztették Szaúd-Arábia válogatottjának éléről - már bejelentette, hogy nincs több ambíciója edzőként tevékenykedni. 

Az egykori kiváló futballista 1998 és 2000 között már irányította a holland nemzeti együttest, majd a Sparta Rotterdam, az FC Barcelona és a Galatasaray vezetőedzője volt. A katalánokkal a spanyol bajnokságot kétszer, a Bajnokok Ligáját egyszer nyerte meg. 

A Telegraaf című napilap pénteki beszámolója szerint Eric Gudde és Nico-Jan Hoogma, a holland szövetség (KNVB) igazgatói azért kérték fel Rijkaardot, mert őt tartják az ideális jelöltnek a kapitányi posztra, hiszen tökéletesen megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket Ronald Koeman távozása után felvázoltak. 

Koeman azért mondott le augusztusban, mert az FC Barcelona vezetőedzője lett. 

A KNVB a közelmúltban kikérte a válogatott játékosok véleményét is, akik közölték, nem szeretnék, ha ismét Louis van Gaal lenne a kapitány, helyette Henk ten Cate kinevezését javasolják, de Rijkaard visszatérését is támogatták. 

A hollandok októberben Mexikó, Bosznia-Hercegovina és Olaszország ellen lépnek pályára, és a szövetség reményei szerint ezen a három találkozón már az új edző irányítja a nemzeti csapatot. 

(MTI)