Brutális teljesítmény, Google nélkül

A Huawei Technologies szeptember közepén bemutatta Mate 30 zászlóshajó-sorozatát, a Mate 30-at és a Mate 30 Pro-t. A csúcsszéria modelljeit Kirin 990 5G-képes csipkészlettel, új Super Sensing Cine kamerával, valamint egyedi OLED Huawei Horizon kijelzővel is felszerelte a gyártó.

2019. szeptember 22., 09:23

Szerző:

A legújabb csúcskészülék fotózási és videózási képességei a Huawei szerint minden eddiginél fejlettebbek. A Mate 30 Pro halo- (glória-) elrendezésű négykamerás rendszere egy 40 MP-es Cine kamerából, egy 40 MP-es Super Sensing kamerából, egy 8 MP-es telefotó-kamerából, valamint egy 3D mélységérzékelő kamerából (Depth Sensing Camera) áll.

A Super Sensing Cine kamerarendszer fényérzékenységének köszönhetően a felhasználó a Mate 30 Próval 4 K/60 fps minőségben videózhat, a kamera teljesítménye pedig ultralassításban elérheti akár a 7680 fps-t is. A készülék kettős főkamerarendszerének második tagja az 1/1.7 hüvelyk méretű Super Sensing lencse, amely negyven százalékkal több fényt fog be elődjéhez képest, így alacsony fényviszonyok között is jobb minőségű képek készítésére alkalmas. A 8 MP-es telefotó-kamera háromszoros optikai, ötszörös hibrid, valamint harmincszoros digitális zoomot kapott. A gyártó a szelfik rajongóinak is kedvezett a Mate 30 Pro megalkotásakor: az előlapi 3D-s mélységérzékelő kamera pro bokeh effekteket biztosít, így pontos mélységinformációkkal látja el a készüléket a jó minőségű portrék elkészítéséhez.

A Huawei a széria készülékei közül egyedül a 6,53 hüvelykes OLED Huawei Horizon kijelzős Mate 30 Pro esetében tette egyaránt elérhetővé a 3D arcfelismerő és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó technológiát, és így a készülék fejlett adatvédelmet és biztonságot nyújt az okostelefon tulajdonosának. A kijelző – a Huawei P30 Próhoz hasonlóan – az Acoustic Display technológiának köszönhetően hangot is továbbít, így a gyártó a beszédhangszórót lespórolhatta a telefon tetejéről.

A Mate 30-széria okostelefonjainak egyik érdekes kijelzőmegoldása, hogy a hagyományos, gombos hangerő-szabályozás helyét átvették a képernyő oldalába épített szenzorok. Az Intuitive Side-touch Interaction funkciónak köszönhetően a felhasználók kényelmesen, a kijelző bármelyik oldalán elhelyezhetik a virtuális hangerőszabályzókat attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek. A Multi Screen Collaboration funkció pedig az adatátvitel során segíti a felhasználókat: az alkalmazás lehetővé teszi a fájlok áthelyezését Huawei eszközök között, és több kijelző együttes használatát.

A Mate 30 Prót és a Mate 30-at is Kirin 990 5G lapka hajtja, amely a Huawei eddigi legnagyobb teljesítményű okostelefon-csipkészlete. A lapka támogatja a 2G, a 3G és a 4G, valamint az 5G NSA és SA mobilhálózatokat is.

A gyártó a Mate 30-at 4200 mAh-s, a Mate 30 Prót pedig 4500 mAh-s akkumulátorral szerelte fel. A TÜV Rheinland által hitelesített vezetékes és vezeték nélküli technológia, a 27W-os Wireless Huawei Super Charge, valamint a 40 W-os Huawei Super Charge gyors és biztonságos töltést tesznek lehetővé.

Bár a Mate 30-széria tagjain a Google Android operációs rendszere fut a gyártó EMUI10 kezelőfelületével kiegészítve, fontos kiemelni, hogy ez a Huawei első olyan okostelefonja, amely a Google Play-szolgáltatások licence nélkül kerülhet forgalomba globálisan. Ez azt jelenti, hogy a készülékről számos Google-szolgáltatás és applikáció (Gmail, YouTube, Google térképek, Google Play Áruház) hiányozni fog, ezeket a Huawei más fejlesztők által készített alternatívákkal igyekszik pótolni. / Koi Tamás