A kormány mindent megtett értük, mégis a tizedére zuhant a Matolcsy-unokatestvérek pécsi sörgyárának profitja

2019. május 28., 19:22

Szerző:

Az előző évi kétharmadára csökkent a Pécsi Sörfőzde Zrt. árbevétele – derül ki a cég most leadott éves beszámolójából. A Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán érdekeltségébe került sörfőzde 2018-ban 2,65 milliárd forintos bevételt produkált, emellett a cég egyéb bevételei is jelentősen elapadtak, 1,26 milliárdról 107 millióra. A forgalom csökkenése párban járhatott a cég leépítésével is, hiszen a személyi jellegű ráfordítások is a kétharmadukra estek vissza, 645 millióról 400 millióra – írja a hvg.hu.

Jelentősen csökkent a cég profitja is:

az előző évi 264 millióról mindössze 23 millióra csökkent az adózás utáni eredmény. 

Nem sokkal csökkent ugyanakkor a sörfőzde adóssága: a hosszú lejáratú kötelezettségállomány 2017-ben 1,22 milliárd volt, tavaly mindössze 1,17 milliárdra sikerült lecsökkentenie a tulajdonosoknak.

Szemereyék 2017 júniusában vásárolták meg a sörgyárat az osztrák Ottakringertől, és azóta profilt váltott a társaság. A legkisebb nagyüzemi sörgyárból kisüzemi sörfőzdét csináltak belőle, amit segített, hogy 2017 júliusától a kisüzemi főzdékre vonatkozó felső határt jelentősen (évi 8 ezerről évi 200 ezer hektoliterre) növelte a kormány. Ennek azért van jelentősége, mert a kis mennyiség után csak a jövedéki adó felét kell megfizetni. 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.