Tényleg kampó a turizmusnak: alig költünk utazásra, ami 800-900 milliárdos kiesés, de olcsóbbak lehetnek a szállások

2020. május 7., 15:12

Szerző:

Idén 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma, ami közel 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban a Szallas.hu elemzői szerint, idézi a portfolio.hu.

Ám a multiplikátorhatás miatt

a magyar gazdaság ennek háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszít.

A 428 ezer hazai munkahelyet jelentő, a GDP 8,5 százalékát generáló turizmus, mint iparág 2020. március 14-én leállt. Az egymásrautaltság végett, ha egy gyógyfürdő csődbe megy, a környék szálláshelyeinek és vendéglátó egységeinek sem lesz vendége. „Nemcsak a külföldi turisták hiánya, hanem a helyiek szokásainak átalakulása is negatívan hat. Egy németországi elemzés szerint az emberek 91 százaléka jelenleg kevesebbet költ az éttermi látogatásokra és a szabadidős tevékenységekre, ötből négyen az utazásra fordított kiadásaikat is visszafogták” – nyilatkozta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója.

Elindul egy ördögi kör: ha nem költünk étteremben, az étterem tulajdonosa is kevesebbet vásárol a helyi zöldségesnél, elhalasztja a fogászati kezelést, az autóvásárlást és így tovább.

Éppen emiatt sokkal nagyobb a magyar gazdaságot ért kár.

A KSH adatai szerint 2019-ben a külföldiek és a magyarok összesen 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ez csökkent idén 43-48 százalékkal. Szigetvári József szerint az is egyértelmű, hogy a turizmus és vendéglátás lesznek az utolsók az iparágak között, melyek ismét fel tudnak pörögni.

A KSH mai friss adatai szerint 2020. márciusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 68, a belföldi vendégek által eltöltötteké 61 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 60 százalékkal kevesebb volt.

A Szallas.hu elmezői öt trendet látnak a válság után:

  • Megnövekedett igény a tisztaságra, ami várhatóan évekig fontos tényező lesz a szállásfoglalásnál
  • A teljes ellátás még keresettebb lesz - miután hónapokig magunknak kell az ételekről gondoskodni, alig várjuk, hogy ezt valaki más megtegye helyettünk.
  • A kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos, vagy olcsó szállások és az akciók, mert sokan csak ezeket fogják tudni megengedni maguknak.
  • Inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogjuk választani a repülős és vonatos utazásokkal szemben.
  • A korlátozások feloldása után akár 20-30 százalékos kedvezményt is fognak adni a szállások, hogy minél több vendég számára legyenek vonzóak.

 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.