A magyar állam bevásárolta magát a Telenorba, 25 százalékos tulajdonrészt szerzett

2019. október 31., 16:39

Szerző:

A PPF Csoport eladta a magyarországi Telenor cégek, a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate 25 százalékát az Antenna Hungáriának - közölték a felek csütörtökön az MTI-vel. A partnerek új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75 és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

A tájékoztatás szerint a Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A közlemény idézi Ladislav Bartoniceket, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosát, aki elmondta: az ügylet megerősíti piaci pozíciójukat ezen az erős versenyt mutató piacon, valamint bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt.

Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média- és telekommunikációs piacon, valamint üzleti partnereiknek.

A cseh PPF Csoport, a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője 2018 tavaszán vette meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait, a magyarországi, bulgáriai, montenegrói és a szerbiai mobilszolgáltatóit 2,8 milliárd euróért. Már akkor felröppent a hír, hogy végül kormányközeli kézbe kerül a társaság magyar vállalata.

Cégbírósági adatok szerint a Telenor értéke akár több száz milliárd forint is lehet. A társaság tavalyi árbevétele a hagyományosnál 10-20 milliárddal több, 170 milliárd forintos árbevételt ért el, amelyből az adózás utáni profit 31 milliárd. Az Orbán-kormányt a tulajdonszerzéssel minden valószínűség szerint az Erste Bankban történt tulajdonszerzés sikere hajtja, abba a pénzintézetbe 15 százalékkal szállt be az állam, a bank pedig nyereséges, osztalékot fizet.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.