Saját tulajdonaként jegyeztette be a Napot

Létezik egy nemzetközi egyezmény, amelynek aláíró országai kijelentik, hogy egyetlen állam sem tarthat igényt tulajdonaként bolygóra és csillagra. A személyes igénybejelentésről azonban nem rendelkezik a megállapodás.

2010. november 27., 12:33

Ez 49 éves spanyol nő közölte pénteken az El Mundo című spanyol lap online számával, hogy galíciai lakóhelyének közjegyzőjénél bejegyeztette birtokaként a Napot. Angeles Duran azt mondta: szeptemberben fogant meg a gondolat benne, miután halott egy amerikai férfiról, aki a Hold és a Naprendszer legtöbb bolygójának tulajdonosaként regisztráltatta magát.

"Nem volt gond, törvényesen jártam el, mert ismerem a törvényt, és nem vagyok bolond. Bárki megtehette volna, csak éppen nekem jutott először eszembe" - mondta a 49 éves nő a spanyol lapnak, amely utánanézett a bejegyzésnek. És valóban: a közjegyzői dokumentum szerint Duran "a tulajdonosa a G2 színképosztályba tartozó csillagnak, a Napnak, a Naprendszer központjának, amelynek átlagos távolsága a Földtől 149 millió kilométer."

Duran, aki Salvaterra do Mino városában lakik, azt mondta, hogy "pénzt akar beszedni mindenkitől, aki valamilyen módon használja a Napot, és a bevétel felét a spanyol kormánynak, 20 százalékát a nyugdíjbiztosítónak kívánja adni". További tíz-tíz százalékot szán kutatások valamint az éhezés elleni küzdelem céljaira, a maradék tíz százalékot pedig megtartja magának - írta a Független Hírügynökség

"Itt az idő, hogy a megfelelő irányban változtassunk a dolgokon. Ha van egy jó ötlet, amely jövedelmet termel, és javítja a gazdasági eredményeket, elősegíti a jólétet, akkor miért ne valósítanánk meg?" - nyilatkozta a nő.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.