Rekord – Úgy árulja az Orbán-kormány az új magyar állampapírt, mintha nem lenne holnap

2019. június 12., 09:59

Szerző:

A piacra bocsátásának első hetében 539 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Plusz kötvényt vásároltak magánszemélyek, ez a valaha volt legerősebb forgalom bármelyik magyar kötvényre nézve – derül ki Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai MTI-nek adott tájékoztatásából.

A kereslet nem véletlen,

a MÁP öt év alatt 27,35 százalékos kamatot hoz a befektetőknek.

Varga Mihály kitért arra, hogy a cél, hogy a magyar állampolgároknak 11 ezer milliárd forintra nőjön a kötvényállománya, mint megtakarítás, illetve befektetés. A probléma ezzel csak az, hogy kedvezőtlenebb piaci körülmények között is garantálni kell a kamatot, azaz

ha a kormány nem jól sáfárkodik a befektetők pénzével, akkor az adófizetőknek kell megfizetni a kamatokat, vagyis az államadósságot terhelheti a kötvényállomány.

Kétségtelen, hogy az államhoz áramló befektetési tőke rövid és középtávon is nagyobb mozgásteret biztosít, de ekkora hozam garantálása az említett kockázatokkal járhat.

Az ingatlan után lényegében az egyik legjobb befektetési forma lett a MÁP.

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.