Nem vág minket földhöz az áfaemelés

Nem lett sokkal laposabb egy-egy bevásárlás után a pénztárcánk az áfaemelés után sem. A kiskereskedelmi láncok általában nem építik be teljes mértékben termékeik árába az öt százalékos emelést. Azért érdemes odafigyelni, nehezen követhető a termékek áfabesorolása mögötti logika: popcorn és popcorn között is van különbség.

2009. július 4., 19:16

Július 1-jével az áfa 25 százalékra emelkedett, nőtt az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója, az üzemanyagoknál megszűnt a biotartalom szerinti adódifferenciálás. Az általános forgalmi adó (áfa) általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedett, ez alól kivételt képeznek a tej és a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek, továbbá a távhőszolgáltatás, ezek esetében az adókulcs 18 százalék lett.

A 18 százalékos kulcs alá tartozik júliustól a tej (ideértve a sűrített tejet, illetve a cukrot vagy más édesítőanyagot tartalmazó tejet, a laktózmentes tejtermékeket is, míg az anyatej továbbra is mentes az adó alól), a tejszín, a tejföl, az író, az aludttej, a joghurt, a kefir, a vaj, a sajt, a túró, a nem cukorral, hanem valamely más ízesítőszer (például növényi adalékok, kakaó) hozzáadásával előállított ízesített tej (például a vaníliás, kakaós, karamelles tej, a szójatej), a tejpor. Az úgynevezett reggeli italok és a margarin áfája 25 százalék lett.

Az új, kedvezményes kulcs terheli a kenyeret és az egyéb pékárukat is, vagyis 18 százalékos kulccsal adózik a kenyér (ideértve a cukor-, tejzsír-, szaharóz-, glukóz- és gluténmentes fajtákat is), a kétszersült, a pirított kenyér, a kifli, a zsemle, a gabonapehely, a pászka és egyes ostyatermékek, a kakaós csiga (de például a mézeskalács áfája 25 százalék).

Mint megtudtuk, a két legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi lánc nem építi be teljes mértékben az árakba az öt százalékos emelést.

Tesco: most még érezzük a 25%-ot

Hackl Mónika, a Tesco külső kommunikációs vezetője a 168ora.hu-nak elmondta: komoly előkészítő munka előzte meg az áfaváltozást a 93 hipermarketben, összesen 156 üzletben. Az éjszaka is nyitva tartó bevásárlóközpontok az átállás éjszakáján zárva tartottak.

Az árak igazítása az új áfakulcsokhoz automatikusan történt. A későbbiekben árkorrekcióval, akciókkal fogják a megemelt áfakulcs miatt megnőtt árakat a vásárlók pénztárcájához igazítani. Hogy mely árucikkek esetében kerül sor erre, csak később dől el.

Ami a 18%-os kulcs alá eső pékárukat és tejtermékeket illeti, itt: esetenként 2%-ot is meghaladó mértékben csökkentek az árak.

A Tesco áruházaiban rohamot ugyan nem tapasztaltak, de néhány százalékkal emelkedett a forgalom az áfaváltozást megelőző napokban. A vásárlók tudatában vannak annak, hogy árváltozást hoztak az új áfakulcsok, azt viszont sokan nem tudják, mely termékek ára csökkent.

Hackl Mónika szerint van néhány furcsaság a termékek besorolásában: például a mirelit pizza a magasabb, az áruházakban készen kapható pizza az alacsonyabb áfakulcs alá tartozik.

Kényelmi termékek alacsonyabb adókulccsal

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta: a CBA 3554 egységében is zökkenőmentes volt az átállás. Az áfaváltozással kapcsolatos teendők egységenként több százezer forintos költséggel jártak.

Úgy véli, a szabályozás szűken értelmezi az alapvető élelmiszerek körét. Nem kizárólag a pékáru és tejtermék tekinthető alapvető élelmiszernek, hanem ide tartozhat akár a hús-, hentesárú, a zöldség, a gyümölcs is. Ezért ezek majd mindegyikénél a CBA átvállata a plusz 5%-os terhet, amiben partnerek voltak beszállítóik. A 2%-os áfacsökkentést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, sőt ezt meghaladó mértékben csökkentették egyes pékáruk és tejtermékek árait.

Fodor Attila további furcsaságokat sorolt az új szabályozással kapcsolatban. Például a 18%-os áfakörbe tartozik a gyorsrizs, amely kényelmi terméknek is tekinthető, míg az összes többi rizs a 25%-os áfakörbe. A fagylaltpor 18%-os áfakulccsal adózik július elseje után, míg a pudingpor 25%-ossal. A pattogatott kukoricák esetében a mikrohullámú sütőben elkészítendő a magasabb, a kész popcorn az alacsonyabb áfakulcs alá tartozik.

A CBA kommunikációs vezetője elmondta: nem tapasztaltak vásárlói rohamot az áfaemelés előtti napokban. Sok vásárló azonban nem tudott az áfaváltozásról. A kommunikációs vezető szerint a július elseje előtti napokra korlátozódott a hírverés, ezért sokakhoz nem jutott el az információ.

Fodor Attila szerint az áfaemelés mind a kereskedelemnek mind a fogyasztóknak negatívumokat hordoz. Hosszú távon újabb élelmiszerár-emelkedéssel kell számolni. Az árakba beépülő üzemanyagár jelentősen emelkedett a jövedéki adó és az áfaemelkedéssel - igaz ez még nem tükröződik az árakban. Ám a nyersolaj világpiaci ára viszonylag alacsonyan mozog. Ha újra felfelé indul az olajár, az minden termékre kihat.

(Forrás: 168 Óra Online, MTI)