Negyvenezer éptőipari munkás hiányzik Tündérországból, a zömük Ausztriában és Németországban adózik

2018. május 11. 13:31 - szerző: 168 Óra

A Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett ingatlanpiaci szereplők szerint a munkaerőhiány az építőipar legnagyobb problémája jelenleg Magyarországon, mintegy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik a piacról, közülük jelenleg nagyjából 25 ezren dolgoznak külföldön – derül ki a jegybank májusi Lakáspiaci Jelentéséből – írja az Index.

A 2008 utáni válság alatt a hazai építőiparból kiszorult szakképzett dolgozók nagy része külföldön talált munkát. Az országot elhagyók között nagy arányban voltak a nyelvet beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van ma Magyarországon.

A tanulmány szerint főleg Ausztriában és Németországban dolgozó magyarokról van szó, akik legnagyobb arányban 2011 és 2013 között mentek ki dolgozni.

Mindeközben az MTI, a KSH-ra hivatkozva azt írja: márciusban az építőipari termelés volumene 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az első negyedévben 19,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye a januári 42,6 és a februári 26,4 százalékos emelkedés jóvoltából.

Tehát nincs itt semmi baj.