Mi történt itt, hogy nem Tiborcz István haverja újíthat fel egy budai kórházat a tervezettnél 6 milliárddal többért?

2018. október 24., 13:52

Szerző:

Megvan, melyik cég végezheti a Betegápoló Irgalmas Rend tulajdonát képező Budai Irgalmasrendi Kórház komplex fejlesztését (bővítés, átalakítás, korszerűsítés, felújítás), ezen belül egy új központi épület felhúzását, a fűtés korszerűsítést, műemléki felújítást, kevesebb ágyszámú kórtermek kialakítását, ráadásul úgy, hogy a kivitelezés idejére sem állhat le a gyógyító munka – írja a 24.hu.

A Budai Irgalmasrendi Kórház
Fotó: Magyar Építők

A megbízást a kórház eredetileg nettó 11,6 milliárd forintra becsülte, ajánlatból mindössze kettő érkezett, és a nyertes Grabarics Kft. végül nettó bő 17,7  milliárd forintot fog számlázni, alvállalkozók bevonásával.

A cég Tiborcz István haverjának, Paár Attilának a vállalkozását, a rendkívül sikeres West Hungária Bau Kft.-t ütötte ki a nyeregből.

A kórház főépületének teljes megújítása és két új épületszárnyának megépítése 21 milliárd forintos beruházásban valósul meg. Ebből a kormány 12,9 milliárdot fizet, a fennmaradó 8 milliárdot a kórház saját forrásból állja.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.