Válságkezelés: megtette tétjeit a jegybank, 300 milliárdot szórnak ki a gazdaságba

2020. április 7., 14:59

Szerző:

Ülést tartott kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ezt követően állt a sajtónyilvánosság elé a jegybank vezetése néhány bejelentéssel.

Úgy fogalmazott,

a koronavírus megtámadta Magyarországot, annak gazdasági teljesítményét és pénzügyeit is, ezért intézkedések sorát hozta meg a Magyar Nemzeti Bank.

A döntések azt célozzák, hogy ki kell használni az "új mozgásteret" és eszköztárat.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Több lépésről beszélt:

  • Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, "NHP hajrá" néven. 1000 milliárd forrást rendeltek hozzá, mellette egy NHP fix program is elérhető, 500 milliárdos keretösszegben.
  • Felemelték 10 milliárd forintra az elérhető összeget az egyes vállalkozások esetében, 20 évre a futamidőt. Célja az, hogy a mikrovállalkozásokból középvállalkozásokat teremtsen Magyarországon. Bérfizetésre is lehet hitelt felvenni árbevétel híján, illetve hitelkiváltásra is.
  • A bankrendszer tagjainak plusz 4 százalékos kamattámogatást nyújt az MNB. Ez növeli a bankok mozgásterét. De hogy verseny maradjon, felszólítja a bankokat, teremtsenek maguknak még mozgásteret. A program jövő nyárig él. "Aki korán kel, fantasztikus lehetőségeket nyer!" - mondta Matolcsy György.
  • Előírják a kéthetes hitelbírálati határidőt. Aki kifut az időből, az elesik az adott hitelkérelemtől, a kérelmezőt az MNB áthelyezi máshoz.
  • 20 milliárd forintról 50 milliárd forintra emelik a növekedési kötvényprogram mellé rendelt összeget.
  • 250 milliárd forintos osztalékbefizetést teljesít az MNB a központi költségvetés felé. Azért lett akkora a nyereség, mert egy korábbi aranybefektetésen 137 milliárd forintot nyert a jegybank.
  • Tartalékfelszabadítás a bankoknál.
  • 1500 milliárd forinttal javítja az MNB a bankrendszer likviditását.

Összeadva: 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak az MNB, ez a GDP 6 százaléka.

Ennél nagyobbat csak Magyarországnál gazdagabb országok cselekedtek Matolcsy György szerint.

Elhangzott még, hogy a lakáshitelek fix kamatozását a mostani járvány garantáltan nem fogja érinteni, illetve 2021-től érkezik egy fogyasztóbarát személyi kölcsön is, részleteket később ismertetnek.

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.