Közbeszerzési Hatóság: A közbeszerzési eljárásokban is megjelenhet az innováció

2019. december 25., 11:14

Szerző:

A közbeszerzési eljárások kiírásában, tervezésében, és lebonyolításában is megjelenhet az innováció – idézi az MTU, mit nyilatkozott a Közbeszerzési Hatóság elnöke az M1-en. Rigó Csaba Balázs felidézte, hogy a hatóság által alapított Közbeszerzési Nívódíj és Közbeszerzési Kiválósági Díj elismerésre az idén innovációs témakörben pályázhattak a közbeszerzési szereplők, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók és felsőoktatási intézmények hallgatói. A hatóság elnöke kitért arra, hogy évente körülbelül tízezer, eredményesen lefolytatott közbeszerzési eljárás van Magyarországon, mintegy 3300 milliárd forint értékben, a Közbeszerzési Hatóság ezt a folyamatot felügyeli. 2019-ben több mint 24 ezer hirdetményt kezeltek, minden közbeszerzési hirdetmény, felhívás, tájékoztató a hatóságon keresztül került az Európai Unió hivatalos lapjába, illetve a hazai Közbeszerzési Értesítőbe, emellett számos ellenőrzést is folytattak - ismertette Rigó Csaba Balázs. Jelezte azt is, hogy jövőre 25 éves lesz a Közbeszerzési Hatóság, 1995 óra szabályozza törvény a magyarországi közbeszerzéseket.

Orbán Viktor a magyarországi közbeszerzési győztesek királyával, Mészáros Lőrinccel
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTI híréből nem derül ki egyértelműen, hogy Rigó Csaba Balázs mire gondolt, amikor az innováció szót használta, de a Transparency International elemzése szerint a közbeszerzés a vele járó hatalmas összegek és a szigorú nyilvános ellenőrzés hiánya miatt talán a leginkább korrupció sújtotta terület Magyarországon. Fő áldozata a közpénz, a rendszerszintű korrupció akár 20-25 százalékkal is növelheti a kormányzati megrendelések költségeit. De ennél sokkal többről is szó van. – Az a központosítottság, amely a magyar politikai rendszerre jellemző, egyedi még Kelet-Európában is. Látjuk, hogy egy-egy ágazatból egyszerűen eltűntek a nem kormányközeli szereplők. A közbeszerzési rendszert számos szektorban már torzítani sem kell, nem kell cinkelni a lapokat, mert megtisztították a piacot a versenytársaktól. Nagyon sok minden egy párt, egy kormány, de leginkább egy ember, a miniszterelnök akaratától függ. Ez egyébként borzasztó nagy kockázat is egyben, mert a rendszer kártyavárként dőlhet össze, ha nem sikerül a gazdaságot olyan mederben tartani, amivel ki lehet elégíteni a piramis alsóbb szintjein lévő embereket és gazdasági szereplőket – mondta a 168 Órának adott novemberi interjújában Martin József Tamás, a TI vezérigazgatója.

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.