Kövér Dubaiban a vallásos húsvágásról

Abdul Rahman Saif Al Ghurair, a dubai kereskedelmi- és iparkamara elnöke arra buzdítja Magyarországot, hogy fektessen be jövedelmező piacain, és használja ki az Egyesült Arab Emírségek helyzetét és a Közel-Kelethez, Ázsiához és Afrikához kötődő stratégiai kapcsolatait - hangzott el azon a dubai sajtótájékoztatón, amelyet a Kövér László házelnökkel folytatott találkozó után tartottak.

2012. február 28., 09:54

Kövér befektetésekre ösztönözte az arab cégeket, megnevezve több alkalmas szektort is, de arról is beszélt, hogy hogyan tudna Magyarország több húst exportálni Dubaiba. A helyi kereskedelmi tanács vezetője azonban a magyarországi befektetések akadályairól is beszélt - írta a

HVG.

Al Ghurair Kövér Lászlóval, a magyar parlament elnökével folytatott megbeszélésein részt vett Gyuris János, Magyarország nagykövete is. A találkozón a felek arról tárgyaltak, hogy a gazdaság különböző területein erősítsék kereskedelmi kapcsolataikat, beszéltek továbbá a Dubai és Magyarország közti befeketetési lehetőségekről - számolt be az Albawaba.com oldal.

Kövér csütörtökön érkezett hivatalos látogatásra az Egyesült Arab Emírségekbe, ezt követően pedig Szaúd-Arábiába utazik. Az Országgyűlés sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Kövér csütörtökön Dubaiban a gazdasági kamara vezetői mellett találkozik Mohammad Ahmad Al-Murr-ral, a Szövetségi Nemzeti Tanács elnökével. A kétoldalú találkozók célja mindkét országban a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges politikai feltételek támogatása a parlamenti diplomácia eszközeivel - szól a hivatalos közlemény.

Al Ghurair elmondta, hogy a magyar delegáció látogatása segíti azt a törekvésüket, hogy feltörekvő, különösen kelet-európai piacokat kutassanak fel, miképpen azt is szorgalmazta, hogy a magyarok erősítsék dubai jelenlétüket, kereskedelmi kirendeltség megnyitásával, és a számtalan helyi konferencián és kiállításokon történő részvétellel. Amellett, hogy a magyar látogatás az együttműködés új csatornáit teszi szabaddá, arra is jó lesz, hogy gyümölcsöző befektetési lehetőségekkel szilárdítsa meg a kétoldalú kapcsolatokat - mondta Al ghurair, azt is hozzátéve, hogy Magyarország a 29. legfontosabb kereskedelmi partnere Dubainak. A kamarai elnök azt mondta, az Emirátus gazdaságának motorját adó kereskedelemből, exportból, reexportól, pénzügyi, logisztikai és turisztikai szolgáltatásokból a magyar vállalatok is hasznot húzhatnak.

Kövér ugyanezen a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Emírségek fontos ázsiai kereskedelmi partnere Magyarországnak, elsősorban a magyar exportnak köszönhető a két ország közötti 2 milliárd dollár értékű éves kereskedelmi forgalom. Arról is beszélt, hogy megszülettek a befektetések védelmét, illetve a kettős adózást érintő, két ország közötti megállapodás-tervezetek. Kövér kifejezte azon óhaját, hogy közelebbről tanulmányozza az iszlám szokásoknak megfelelő halal húsvágás módszerét, szerinte akár a húskivitellel is növelhetjük az arab országba irányuló exportunkat. A két ország közötti kereskedelem és idegenforgalom fellendítése végett Kövér egy, a két ország közötti közvetlen légijárat szükségességéről beszélt.

A

hvg.hu a múlt hét pénteken jelentetett meg egy A Malév miatt mennek Kövérék Dubajba című cikket , ebben az áll, hogy az abu-dzabi Etihad Airwayszel is felvenné a kapcsolatot a magyar kormány, amely a Fideszhez közel álló üzletemberek közreműködésével, valamint volt malévosok és légiügyi szakértők bevonásával több helyen is próbál befektetőt találni egy új Malév megindítására, vagy legalább a kieső közvetlen nemzetközi összeköttetések pótlására. Az Országgyűlés sajtóirodája erre azt közölte, hogy nem szerepel a Malév ügye Kövér László házelnök közel-keleti útjának tárgyalási programjában.

A házelnök Dubaiban elmondta, hogy Magyarország várja a külföldi befektetőket, konkrétan említett olyan szektorokat, mint a turizmus, főleg a fogászati turizmus, a termálfürdők, valamint az infrastrukturális, sporttal kapcsolatos, elektronikai-, technológiai- és megújulóenergia-beruházások.

Ali Al Haddad, az Egyesült Arab Emirátusok Üzleti Tanácsának elnöke a sajtókonferencián azonban arról is beszélt, hogy ugyan a két ország között jók a kétoldalú kapcsolatok, de az emírség vállalatai számos problémával szembesülnek Magyarországon: ilyenek a nehezen átlátható adójogi szabályok, a banki és pénzügyi ügyletek nem fixáras, így nehezen kalkulálható díjszabásai, amiket a magyaroknak felül kellene vizsgálniuk ahhoz, ha az arab ország vállalatait befektetésekre szeretnék ösztönözni.

A házelnök utazását megelőzően irodája közölte, hogy Kövér László február 24-26. között már a szaúdi Rijádban vesz részt a G-20 országok parlamenti elnöki találkozóján, az eseményre Abdullah Alsheikh, a szaúdi Súra Tanács elnöke hívta meg őt. A nemzetközi parlamenti elnöki konferencia napirendjén három téma szerepel: a kultúrák közötti globális párbeszéd, az energia a fenntartható fejlődésért, valamint a pénzügyi válság és hatása a globális gazdaságra. Kövér László mindhárom témában élni kíván a hozzászólás lehetőségével és kifejti álláspontját. A házelnököt útjára elkíséri Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, aki a delegáció tagjaként a Súra Tanács három testületével, a gazdasági, a pénzügyi és az informatikai bizottság elnökével külön találkozik.