Kinevezték az MNB alelnökének Patai Mihályt, akinek a lakását Matolcsy György használta

2019. április 17., 13:10

Szerző:

Áder János köztársasági elnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökévé nevezte ki Patai Mihályt szerdán Budapesten – írja az MTI. A jegybank-alelnöki kinevezésére Orbán Viktor miniszterelnök tett javaslatot márciusban. Ezután az Országgyűlés gazdasági bizottsága március 27-én 10 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal támogatta az új alelnök kinevezését. Bizottsági meghallgatásakor Patai Mihály úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat jelenlegi, 0,9 százalékos szintje tartható lesz a következő időszakban is. Magyarországon a gazdasági növekedés fenntartható marad a következő 2-3 évben, annak ellenére, hogy mind az Európai Unióban, mind a világgazdaságban lassul a növekedés üteme. Patai Mihály a Magyar Bankszövetség elnöke. Korábban az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója volt 13 éven keresztül, tisztségéről a jegybank-alelnöki kinevezésére tekintettel lemondott. Korábbi információk szerint az MNB három alelnöke közül Gerhardt Ferenc hatéves megbízatása április 21-én szűnik meg. A most kinevezett Patai Mihály mellett Nagy Márton és Windisch László tölt be alelnöki pozíciót a jegybankban.

Fotó: Riskó Gáspár - 168 Óra archív kép

Patai Mihályt – fűzhetjük hozzá – több évtizedes barátság fűzi Matolcsy Györgyhöz. A Népszabadság két nappal a bezárása előtt, 2016. október 6-án írta meg, hogy az MNB elnöke egy olyan Országház utcai lakást vett igénybe, amely Patai Mihályé. Ez azt jelenti, hogy Matolcsy György egy olyan lakást használt, amely az MNB által felügyelt bank elnök-vezérigazgatójának, egyben a bankok érdekképviseletét ellátó szervezet vezetőjének a tulajdonában volt.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.