Irgalmatlan iramban vagyonosodnak a magyar gazdagok

2019. január 10., 18:55

Szerző:

Összesen 463 milliárd forinttal nőtt tavaly kilenc hónap alatt a legvagyonosabb magyarok, a privátbanki ügyfelek megtakarítása – derül ki a Blochamps Capital friss elemzéséből. 2017 év végén a privátbanki vagyon még 4141 milliárd forint volt, ez 2018 szeptember végére 4604 milliárdra hízott – írja a napi.hu.

A hazai vagyonos populáció ugyan szerényebb mértékben bővül a nemzetközinél, ám összességében minden bizonnyal a privatizációs időszak éveit is felülmúló vagyonosodást tud felmutatni egy néhány ezer fős elit – állapította meg Karagich István, a Blochamps ügyvezető igazgatója.

A társadalmi különbségek eközben egyre nagyobbak Magyarországon. Miközben

a felső tíz százalékba már háztartásonként évi 5-6 millió forintos jövedelemmel be lehet kerülni,

a gazdasági elitbe való bejutáshoz viszont évi 15 millió forint körüli jövedelem kellene. A klasszikus értelemben vett középosztály vagyoni ereje folyamatosan csökken, a felső középosztály azonban jobb feltételekkel vághat neki a felemelkedésnek, hiszen

a kormányzat számos intézkedése is főleg ennek a rétegnek kedvez.

A valódi elitet Magyarországon csupán 1000-1500 ember alkotja, ők évente legalább 300 milliót tesznek félre.

A jövőben a felső 50 ezres réteg még tovább gazdagodhat. 2020-ig a várakozások szerint évente 12-15 százalékkal növekedhet a leggazdagabbak összesített vagyona, vagyis

már az idén ötezer milliárd forint fölé emelkedhet a megtakarításuk.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.